Mars ve Snickers marka çikolataların toplatıldığı iddiası


  • Kayıt: 17.08.2018 02:01:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:09

İçinden plastik çıkan Mars ve Snickers marka çikolataların toplatıldığı iddiası

 

İDDİA: Snickers ve Mars marka çikolatalar içinde plastik bulunduğu için 55 ülkede toplatıldı ve imha edildi.

Sosyal medyada paylaşılan  bir haberde Snickers ve Mars marka çikolataların içinde plastik madde bulunduğu için 55 ülkede toplatıldığı ve imha edildiği iddia edildi.
Facebook’ta Yeter Eldaş isimli hesap tarafından 8 Mart 2018 tarihinde “ÇOK ÖNEMLİ…!! ANNELER BABALAR ÇOCUKLARINIZA BU ÇİKOLATAYI YEDİRMEYİN” ifadeleri ile yer alan gönderi şimdiye kadar yaklaşık 264 bin defa paylaşıldı ve 15 bin beğeni aldı. Facebook ve Twitter’da birçok kullanıcı aynı iddiayı benzer ifadelerle paylaşmaya devam ediyor. Bu iddialarda da ABD’li çikolata üreticisi Mars’ın bazı ürünlerinden plastik parçaları çıkması üzerine 55 ülkede milyonlarca Mars, Snickers ve Milky Way mini çikolatası hakkında toplatma kararı verildiği açıklanıyor.
Mars’ın ürettiği çikolataların birinin içerisinde plastik madde bulunduğu ve bunun üzerine dünyanın birçok ülkesindeki çikolatalarını geri çağırdığı iddiası doğru. Şirket, 2016 yılında İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 55 ülkede satışa sunulmuş çikolataların bir kısmını seri numaraları ve raf ömürlerine göre geri çağırdı.
 

 

Olay Almanya’da bir çikolatanın içinden plastik çıkması ile başladı

 

 
Söz konusu iddiaların ortaya çıkmasına neden olan olay, 8 Ocak 2016’da Almanya’da bir kişinin market zinciri Lidl’dan aldığı Mars çikolatasının içerisinden plastik madde çıkması ile başladı. Çikolata, müşterinin şikayeti üzerine üretim yeri olan Danimarka’nın Veghel şehrindeki fabrikaya geri gönderildi. Yapılan incelemeler sonucunda içerisinde plastik olabilecek bütün çikolataların toplatılmasına karar verildi. Üretim sürecinde plastikten etkilenmiş olabilecek Mars, Snickers, Milky Way ve Mini Mix çikolataları toplatılmaya başlandı. İngiltere Gıda Standartları Ajansı, söz konusu çikolataların İngiltere’deki çikolataları da kapsadığını belirtti ve Mars’ın Hollanda sözcüsünün açıklamaları ile şirket, küçük paketler halinde satışa sunulan Almanya’da raf ömrü Mayıs-Ekim 2016 İngiltere’de ise raf ömrü Haziran 2016-Ocak 2017 olan çikolataları geri çağırmaya başladı.

 


55 ülkedeki çikolatalar toplatıldı


Daha sonra 55 ülkedeki paketler raf ömürlerine göre gönüllü olarak satıcılardan geri istenmeye başlandı. Müşterilerin elindeki çikolataları iadeleri için bir yardım hattı açıldı. BBC Türkçe’nin 23 Şubat 2016 tarihli haberinden de aynı bilgilere ulaşmak mümkün.

 

 

İngiltere’de toplatılan çikolatalar ve raf ömürleri

Türkiye’de de sınırlı sayıda ürün toplatıldı

 

  Snickers Türkiye’nin resmi Facebook sayfasında 25 Şubat 2016 tarihinde paylaştığı gönderide Mars Hollanda’nın açıklamaları üzerine Türkiye’de etkilenmesi muhtemel Snickers paketlerini geri çağırdığını açıkladı ve “Yalnızca Hollanda fabrikamızda üretilen aşağıdaki kısıtlı sayıdaki ürün için toplatma kararı aldık.” diye ekledi. Gönderide, Türkiye’de etkilenmesi muhtemel Mars ürünlerinin seri numaralarına ve müşteri/satıcıların bu ürünleri iade etmeleri için yapmaları gerekenlere yer verildi. Türkiye’de etkilenmesi muhtemel Mars ürünlerinin seri numaraları ve raf ömürleri. Gazze’de etkilenmesi muhtemel çikolatalar imha edildi İddia konusu gönderilerde yer alan videoda Snickers ve Mars çikolatalarının bir çukurda yakılarak imha edildiği anlaşılıyor. Euronews’un 10 Mart 2016 tarihli haberinde söz konusu şirketin bu açıklamalarından dolayı birçok ülkede çikolataların toplatıldığı hatta Gazze’de insanların daha önce bomba nedeniyle açılmış bir çukura onlarca Snickers ve Mars paketlerini atıp imha ettikleri bilgisine yer verildi. Milliyet gazetesinin 26 Şubat 2016’da yapmış olduğu haberde de Türkiye’deki bazı ürünlerin toplanması için şirket tarafından çağrı yapıldığı belirtiliyor. Sonuç olarak söz konusu iddia doğru olmakla birlikte 2016 tarihinde yaşanan eski bir olaya dayanıyor. İddianın dolaşımda olduğu Ağustos 2018 tarihinde ürünlerde plastik şüphesine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. 

 

Teyit.org