İsmet Özkara: Türklerin haklarını savunmak için avukat oldum

Bu sayımızın kapak konuğu, Hollanda’da tanınmış Türk Avukatlardan İsmet Özkara...


  • Kayıt: 02.09.2021 10:35:53 Güncelleme: 02.09.2021 15:38:14

İsmet Özkara: Türklerin haklarını savunmak için avukat oldum

Röportaj: Ebubekir Turgut

Bu sayımızın kapak konuğu, Hollanda’da tanınmış Türk Avukatlardan İsmet Özkara.

İlgi ile okuyacağınız röportaj gerçekleştirdik.

İsmet bey sizi tanıya bilir miyiz?

Ben İsmet Özkara. 1980 Amsterdam doğumluyum. Yaklaşık 15 yıldır avukat olarak görev yapmaktayım. Arnhem’de ve Amsterdam’da Mescid-i Aksa Camii'nin karşısında bir ofisimiz var. Amsterdam'da ki müvekkillerimizle randevuları bu ofis aracılığı ile yapıyoruz . Daha önce memur olarak IND’de görev yaptım, sonra avukat olarak kariyerime devam ettim. 1963 tarihinde Ankara'da, Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Ankara Antlaşması üzerinde uzmanlaştım. Şu an Arnhem'de dört avukat arkadaşım ile birlikte görevimizi yapıyoruz.

Türkler genelde evlatlarının doktor yada avukat olmasını isterler. Sizin hukuk seçiminizde ailenizin etkisi oldu mu?

Hollanda'ya gelen ilk jenerasyon geçim derdine düştüğü için kendilerine gösterilen her işte çalışmak zorunda kaldılar. Dil yetersizliğinden dolayı gerekli makamlara dertlerini anlatamıyorlar, sağlık sorunlarını yine aynı sebepten dolayı yeterli derecede dillendiremiyorlardı. Bu zorlukları yaşadıkları ve evlatlarının da kendileri gibi olmasını istemedikleri için ''Oğlum veya kızım okusun! doktor, avukat, memur olsun! Bizim gibi ezilmesin.'' anlayışını taşıyorlardı. Benim ailem de bana bu şekilde telkinde bulundu tabi ki.

Ama avukat olmamda en büyük etken, Türklerin haklarını savunma isteğimdi. Henüz 16 yaşında iken Arnhem'de babamın Tatlıcı ve Dönerci dükkanında çalışıyor ve harçlıklarımla biriktirdiğim mobiletimle müşterilerimize siparişleri götürüyordum. Ben işimi yapmaya çalışırken polisler her gün beni çeviriyorlar, motorumu araştırıp, çalıntı olduğu algısı yaratıyorlar ve bazen de bana bağırıyorlardı. Sanırım ilk hak aramam, bu durumdan sıkılıp polise şikayet mektubu yazmamla başladı. Daha da enteresanı şikayet mektubumun karşılık bulup, polis tarafından cevaplandırılması sanki kafamda bir ampül yaktı. Kalemin kılıçtan keskin olduğunu o zaman farkettim.

Dört avukat arkadaşımla birlikte çalışıyoruz

Platform Dergisi'nde yaklaşık 10 senedir köşe yazarlığı yapıyor, daha çok oturum alma gibi konularda çözüm üretiyorsunuz. Özkara Hukuk Bürosu olarak daha başka hangi konularda hizmet sunuyorsunuz. Biraz açar mısınız?

Daha önce de belirttiğim gibi dört tane avukat arkadaşımla birlikte çalışıyoruz ve bu avukatların değişik uzmanlık alanları var. Büro olarak oturum, ticari hukuk ve ticari sorunlar, işçi hukuku yani iş verenle işçi arasındaki anlaşmazlıklara bakıyoruz. Bununla beraber kaza tazminatlarına ve hastalık (UWV) konularıyla ilgilenen avukatlarımız var. İleriki dönemde de boşanma ve ceza alanında uzman avukatımız da hukuk büromuzdaki yerini alacak.

İnsanlarımız daha çok hangi sorunlarla size geliyorlar? Pandemi ile birlikte insanlarımızın sorunlarında bir artış söz konusu oldu mu?

Evet pandemi dolayısıyla sıkıntılar oldu. Bu dönemde işten çıkartılan insanlar oldu ve İşçi hukuku hakkında daha çok soru aldık. Diğer sık sorulan sorular ise; ''IND ne zaman açılıyor? Annem babam Türkiye'den gelebiliyorlar mı?'' gibi sorular oldu. Öte yandan oturum konusunda da çok soru aldık ve hâlâ almaya da devam ediyoruz. Bilindiği gibi dil sınavı var. Bu sınav pandemiden dolayı ertelendi. 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye'den eşini getirmek isteyen insanların sınava girmeleri gerekiyordu. Şu an Ocak 2022’ye ertelenmiş gibi görünüyor ama bu süre uzatılabilir ya da öne alınabilir.

Expat kalifiyeli işçi için sponsor şirket gerekiyor 

Çok soranlar oluyor. Hollanda’da çalışma ve oturma izninde son dönemde bir değişiklik oldu mu?

Çalışma izni, expat, kalifiyeli işçi hakkında çok soru geliyor. Değişiklik şu şekilde; Türkler için bir ayrıcalık var, normalde expat kalifiyeli işçi için sponsor şirket gerekiyor fakat Ankara Antlaşması ile buna gerek yok. Ticari oturum çok gelen sorulardan biri. Gerçekten burada iş yapmak isteyen şirket kurucularının oturum alma şansları hala düşük. Bu konuda hala sıkıntılar yaşanıyor. En büyük gelişme dil sınavı konusunda. Bilindiği üzere seneye dil sınavı evlilik yoluyla Türkiye'den gelecek olan bireyler için zorunlu olacak. Bu nedenle bu sene çıkmadan düğününü yapıp, eşini Hollanda'ya getirmek isteyen çok sayıda Türk vatandaşı var.

Kalifiyeli eleman konusunu açar mısınız şartları nelerdir?

Hollanda'da kurulmuş bir şirketin kalifiyeli eleman olarak birini işe alması ve bazı kriterlere uyan bir iş akdinin yapılması gerekiyordu. Bu akte göre işverenin; 30 yaşından küçük personel için bruto 3425 Euro, 30 yaşından büyük personel için ise bruto 4.750 Euro aylık maaş ödemesi yeterliydi. Bu yasadan yararlanmak isteyen insanların sayısının bir hayli çoğalması, bazılarının da kötüye kullanması neticesinde Hollandalı yetkililer '' Personele verilecek maaşın, UWV'den alınan işsizlik maşındaki kritere uygun olması gerekiyor.'' diyerek yasada değişikliğe gittiler. Bu değişiklikten sonra UWV işi sıkı tutarak bütün evrakları inceleyip gerçekten bu maaşların ödenip ödenmediğini kontrol etmeye başladı. Çünkü kalifiyeli bir elemanın üniversite mezunu ve işinin uzmanı olması gerekiyor. Yani hiç bir fırın sahibi yanındaki elemanına 4.500 Euro maaş veremez. Ya da bir Hollandalı firma aynı pozisyonda çalışan elemanı için 2.000 Euro ödüyorsa ve siz 4.500 Euro ödüyorsanız bu durum tabi ki Hollandalı makamlar için inandırıcı gelmiyor. Yani bir şirket düzgün ise ve çalışanın diploması varsa sıkıntı yaşamıyor.

Hollanda’da oturum prosedüründe hakimin oturum verme yetkisi yok

Mahkemeyi kazanmanıza rağmen IND oturum vermiyor. Bu nasıl oluyor? Mahkemenin bir hükmü yok mu?

Hollanda’da oturum prosedüründe hakimin oturum verme yetkisi yok. Bunu engellemiş kanun. Hakim oturum davasında sadece IND kararlarını hukuki açıdan değerlendiriyor, eğer karar doğru değilse kararı bozup IND'ye geri gönderiyor. Yani karar verme yetkisi yine IND'de oluyor. Eğer siz yüksek mahkemeye giderseniz ve o mahkemeyi de kazanırsanız bu sefer IND başka bir maddeyi ileri sürerek oturum hakkı vermeyebiliyor. Aslında insan haklarına aykırı bir uygulama ve bunun sadece meclis yoluyla çözümü mümkün. Yabancılar hukukunun geliştirilmesi ve değiştirilmesi gerekiyor.

Yargı süreci devam ederken IND'nin vatandaşı geri gönderme imkanı var mı?

Hayır yok. Çünkü, davayı kazanıyorsunuz ve burada beklemeniz gerekiyor. Ama beklediğiniz süre zarfında hukuki haklarınız elinizden alınıyor ve çalışma izniniz iptal ediliyor.

Ticari oturum alma imkanı olabiliyor. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz?

Ticari oturum gerçekten sıkıntılı bir süreç. Bunun için hatırı sayılır bir yatırımda bulunmanız gerekiyor. İnşaat, gastronomi, berberlik, terzilik gibi sektörler genelde kabul görmüyor. Ama bu sektörlerden birinde devam etmekte ısrarlı iseniz yıllık en az 30 - 40 bin Euro'luk yatırım yapma zorunluluğunuz var.

Dosya bana geldiği zaman müvekkilime şunu derim;'' Kesilen faturaları ve aldığınız her şeyi bana eksiksiz bildirin ki IND ile mahkemeye çıkınca evrak eksikliği ile karşılaşmayalım.'' Ama vatandaşlarımızda maalesef ihmalkarlık oluyor. Genel olarak bakarsak ticari oturum şeklini tavsiye etmiyorum. Çünkü oturum alanların sayısı çok düşük.

Türkiye’den Üniversite mezunu birinin beyin göçü yöntemiyle oturum alma imkanı olabilir mi?

Evet. Ama sponsor şirket bulunursa bu süreç çok daha kolay ve çok daha kısa sürüyor. Şartlara uyulduğu takdirde iki hafta sonra oturum izni geliyor. Bulmuş olduğunuz sponsor şirket IND'nin listesindeyse ve üniversite mezunu iseniz sponsor şirket CV'nizi alıp IND'ye gönderiyor, IND ile bire bir görüşme gerçekleştikten sonra sponsor şirket sizi işe alıyor.

Hollanda'da çalışmak istiyorsanız Avrupa Oturum Kartınızı IND'ye başvurup çevirmeniz gerekiyor

Hollanda'da oturumu olan bir Türk vatandaşı Almanya’da çalışabilir mi?

Bu soru çok geliyor. Polonya'da veya Almanya'da oturumu olup da Hollanda'da çalışmak isteyen ya da Hollanda'da oturumu olup Almanya'da çalışmak isteyen çok sayıda vatandaşımız var. Ülkelerin oturum kartı sadece Avrupa'da serbest dolaşım hakkı tanıyor yani bu kartlarla çalışamazsınız. Çalışabilmeniz için Avrupa Oturum Kartı'na sahip olmanız gerekiyor. Eğer Hollanda'da çalışmak istiyorsanız Avrupa Oturum Kartınızı IND'ye başvurup çevirmeniz gerekiyor.

Özellikle inşaat sektörü bu konuyu çok soruyor.

Aslında bir yolu var. İnşaat sektöründeki bir Alman şirketi Hollanda'daki bir şirket ile anlaşma yapabilir ve sadece yaptıkları bu proje kapsamında Almanya'daki şirket çalışanı Hollanda'daki şirkette çalışabilir ama maaşını Almanya'daki firma öder.

Biraz özel yaşamınıza değinelim. İş hayatı dışında hobileriniz var mı?

Hobi olarak spor yapıyorum. En çok sevdiğim spor ise boks. Korana'dan dolayı ara verdim. Daha önceleri boksla baya ciddi ilgileniyordum ama şimdi hobi olarak yapıyorum. Aynı zamanda bir futbol severim. Kayserispor taraftarıyım ve Türkiye Süper Ligi'ni takip ediyorum.

Özellikle sizin alanınızda gençler staj yeri bulmakta zorlanıyor mu?

Küçük bir ofisim olmasına rağmen şu an dört tane stajerimiz var. Hollanda'da toplam 20 bin tane Türk işyeri mevcut. Bu şirketler birkaç tane stajer almış olsa, sıkıntı kalmayacak. Genel manada bakarsanız her sektörde iş tutmuş insanımız da var.

Özkara advocaten
Klarendalseweg 375
6822 GS Arnhem
KvK: 70368430

T: 026 - 351 0004
F: 026 - 446 4299

www.ozkaraadvocaten.nl

info@ozkaraadvocaten.nl