SİYASETTE GENÇ BİR SOLUK FUNDA İLERİ

15 Mart’ta yapılacak Eyalet seçimlerinde çok sayıda Türk kökenli aday yarışacak. Hollanda’da seçimlere çok iyi hazırlanan Denk Partisi 4.sıradan tek kadın aday olan Funda İleri ile röportaj yaptık. Funda İLERİ’nin Güney Hollanda bölgesinde tercihli oylarınıza ihtiyacı var...


  • Kayıt: 02.03.2023 10:50:59 Güncelleme: 02.03.2023 11:40:00

SİYASETTE GENÇ BİR SOLUK FUNDA İLERİ

Röportaj: Ebubekir TURGUT 

Birçok vatandaşımız seçimlerde size tercihli olarak oy kullanmak isteyecektir. Dolayısıyla sizi daha yakından tanımak isterler. Funda İleri Kimdir?

Ben Funda ILERI (37), Aydınlı bir ailenin ferdi olarak Hollanda'da dünyaya geldim. Sosyal toplumsal sorunlarla etkin olan bir hukukçu olarak ve burada doğmuş yetişmiş bir vatandaş olarak eyalet üyeliği için 2023 Mart genel seçimlerinde Denk partisi adaylığımı koymuş bulunuyorum. Eğitim hayatım ve yaşamım boyunca temsil görevlerinde aktif olarak bulunmam ve soruların çözümü konusundaki aktif duruşumla beraber siyasette yer almamda kaçınılmaz oldu. Farklı uluslararası Avukat ve hukuk bürolarında Den haag’ da çalıştım, çeşitli derneklerde insanlarımızın sorunlarıyla birlikte her daim yanlarında olup bu sorunları çözüm aşamasında tam destek sağlayarak yanlarında bulundum. Şu anda siyasete atılan bir kadın olarak politikaya farklı çözüm önerileriyle girme arzumda Denk partisinin idealleriyle örtüştüğü için ve şimdi buradayım en iyi şekilde her görevin üstesinden geleceğime inanıyorum.

4.Sıradayım ve tercihli oylarınıza ihtiyacım var

Neden Denk Partisi?

Funda ILERI: Son yıllarda Avrupa'da sağ kesimin milliyetçi duruşu bölgede yaşayan azınlıkları hukuksal haklarını, temel hak ve hürriyetlerini ve toplumun huzurunu herkes için tehlikeye sokmaya başladı. Maalesef bu durum sol partiler tarafından da engellenemedi. Denk partisinin duruşu ve tüm güney Hollanda sakinleri kendilerini eşit ve duyulmuş hissetmeleri açısından özellikle azınlıkların ve Türklere karşı olan kucaklayıcı vizyonu benim Denk partisine gönül vermemi sağladı. Hollanda'da yaşayan Türklerin sesi olmak içinde en uygun partinin Denk partisi olduğuna kanaat getirdim. Denk Partisiyle birlikte özellikle azınlık haklarına sahip çıkılacağına, birlikte bir ses oluşturup sorunlarımızı daha yüksek mertebelere taşıyarak duyurabileceğimize inanıyorum.

Ne zamandır politikanın içerisindesiniz?

Funda ILERI: Sosyal ve hukuksal sorunlar konusunda eğitim almam ve bu yönde sorumluluk sahibi duruşumdan ödün vermeyerek bu zamana kadar sürekli olarak bu konular üzerinde çalışmam dikkat çekmemi sağladı ve geçtiğimiz dönem ilk defa Lahey kentinden seçimlere katılan Denk partisinin ilk kadın adayı olarak listede yer aldım. Partide yeni olmama rağmen seçmenlerimin değerli destekleriyle yüksek sayıda oy başarısı elde ederek bir kadın olarak politikada yer edinmem gerektiğinin göstergesi oldu. Politikaya atılarak buradaki insanlarla daha çok buluşma fırsatı yakaladım ve onların sorunlarını anladığımda gerçekten onlar için çalışmak ve bilgilerimi onlar için kullanmak istediğimin farkında vardım. Bu fark ve özveri benim seçimlerde iyi çıkış yapmamı sağladığı gibi bunun devamında da temsilci olarak farklı alanlarda da görev yapmak için hazırlandım. Farklı yönetim ve politika üzerine eğitim programları aldım ve ünlü Hollanda’nın Kadın aoyver derneğiyle (stg.Stemopeenvrouw) birlikte bir projeye dahil edilerek Hollandalı kadın hâkim ve aynı zamanda eyalet içinde görev yapan bir coach eşliğinde, bu kez daha fazla kentlerde yaşayan insanlarımız için faydalı olabilmek adına daha büyük bir bölgeyi kapsayan eyalet seçimlerine hazırlandım.

Göçmen kökenli vatandaşlarımız başta olmak üzere ayrımcılığa maruz kalan tüm kesimlerin sesi ve umudu olmak için çalışma yürütüyoruz.

Sizce eyalet seçimlerinin sonucu yabancı kökenli Hollandalıları neden bu denli yakından ilgilendirmekte?

Funda ILERI: Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Hollanda’da son dönemde yabancı karşıtlığı tırmanışa geçti. Yabancı uyruklu Hollanda vatandaşlarının ötekileştirme ve ayrımcılık tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktayız. Göçmen kökenli vatandaşlarımız başta olmak üzere ayrımcılığa maruz kalan tüm kesimlerin sesi ve umudu olmak için çalışma yürütüyoruz. Örnek olarak gençlerimiz için stajyerlik ve istihdam ayrımcılığına karşı şiddetle mücadele etmekteyiz. Geçtiğimiz yıl DENK, farklı kurumların bundan suçlu olup olmadığını görmek için bir önerge sundu Güney Hollanda eyaletinde ve eğer durumun bu yönde ilerlemesi halinde eyaletin onlarla iş yapmamasını öngören bir önergeyi kabul ettirerek bir başarı elde etmiş oluyoruz.

Türk toplumu, seçimlerde eyalet adaylarını neden desteklemeli?

Funda ILERI: Eyalet seçimleri hükümetinin geleceği için büyük Önem taşıyor. Hollanda Parlamentosunun üst kanadını oluşturan Senato’nun üyeleri, eyalet meclisleri tarafından belirlendiği için eyalet seçimleri Hollanda hükümetinin geleceği için büyük önem taşıyor. 75 Sandalyeden oluşan Senato, parlamentonun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisinden geçen yasaları onaylama yetkisine sahip. Yasaların Senatodaki çoğunluk tarafından onaylanmaması durumunda ilgili yasa tasarılarına dair yasama süreci ise tamamlanamıyor. Onun yani sıra ebetteki Güney Hollanda'da yaşayan Türk asıllı vatandaşlarımızın da her şeyden faydalanması lazım toplumumuzu daha ileriye taşıyabilmek için. DENK’le birlikte kapsayıcı politikamızla her zaman ki gibi özelliklede yarınımızın dünyasında yaşlılarımızın yanı sıra gençlerimiz içinde bir çok değişimin öncülüğünü yapmak zorundayız. Denk partisi adayları olarak biz sorunları ve sorumluluğumuzu farkında olup vatandaşlarımızın desteklerini bu yüzden bekliyoruz ve demokratik sorumluluklarını üstlenip kendi oylarına sahip çıkmalarını istiyoruz ve çevrelerini bu yönde bilinçlendirilmelerini sağlıyoruz.

Siyasi açıdan topluma nasıl fayda sağlamak istiyorsunuz?

Funda ILERI: Bilindiği üzere Türk toplumu Hollanda'da olduğu gibi Güney Hollanda eyaletinde en büyük göç asıllı toplumu oluşturmakta ve burada yarım asır yaşamamıza rağmen maalesef halen sorunlarla birlikte yaşamaktayız ve hatta bunlar yeni çağda çoğalmakta. Şu an geçtiğimiz toplumlardan tarım, ticari, endüstri ve dijitalden çıkmak üzereyiz, bu nedenle yeni bir data toplumuna geçiş süreci yaşamaktayız. Çağımızın verdiği yeni sorunların farklı çözümlere ihtiyacı var toplu taşıma, konut sıkıntısı, yoksulluk, enerji krizi ve sürdürebilirlik üzerine gibi. Ve çözümlerde DENK partisi olarak sizlerle el ele buradayız ve yaşlı, genç demeden birlikte yol almak istiyoruz gelecek için birlikte hareket ederek. Vatandaşlarımızın sosyalleştirilmesi açısından yalnız olmadıklarını ve sorunlarını eyalet bazında da onlarla birlikte yürüyen bir parti olmayı hedefliyoruz. Eyalet içerisinde de olanaklardan faydalanarak dijital ortamlara yaşlılarımızı ve ergenlerimizi hazırlamamız gerekiyor. Kültür, sanat, spor faaliyetlerine üzerine bir sürü yardım olanakları aynı zamanda bulunmaktadır. Bunlardan faydalanarak toplumumuzu daha etkin bir hale getirmemiz gerekiyor Güney Hollanda’da.

Eyalet meclisinde Türk kökenli politikacıların bulunması vatandaşlarımız için ne ifade eder?

Funda ILERI: Özelikle demokratik açıdan bakarsak bu olaya. Birçok konu şu anda sadece Hollandalıları baz alarak ele alınıyor oysa kuralların eşitliliğine dayalı olması açısından yârinin dünyasında değişiklik yaratabilmek fark yaratmak açısından mutlaka daha farklı sese ve temsilciye ihtiyaç olacaktır. Ne kadar çeşitlilik sağlanabilirse temsil makamlarında aynı zamanda insanlarımızın seslerini de duyurulmuş olacaklardır. Böylelikle bir ses oluşturup sorunlarımızı daha yüksek mertebelere taşıyarak eyalet içerisinden de duyurabilme fırsatları oluşacaktır.

Amacım bizden sonraki nesillerin bizim açtığımız yolda zorlanmadan ilerlemeleri ve onlara örnek olabilmek.

Siyasi anlamda ulaşmayı istediğiniz en büyük hedefiniz nedir?

Funda ILERI: Burada yarım asır yaşamamıza rağmen maalesef halen sorunlarla birlikte yaşamaktayız ve hatta bunlar yeni cağda çoğalmakta. Çağımızın verdiği yeni sorunların farklı çözümlere ihtiyacı var ve sizlerle el ele burada olup yaşlı, genç demeden birlikte yol almak istiyorum gelecek için birlikte hareket ederek ilerleme kat etmek için. Bunu yaparken birlik beraberlikten ödün vermeden bireysel çıkarları bir kenara koyarak canla başla çalışmak lazım. Toplumu ileriye taşımak ancak birlik ve beraberlik içinde hareket etmekten geçer bu nedenle kişisel beklentilerimiz olmadan yapılabilir. Amacım bizden sonraki nesillerin bizim açtığımız yolda zorlanmadan ilerlemeleri ve onlara örnek olabilmek.

Şu anda parlamentoda 3 milletvekili ile temsil ediliyoruz. Bu başarımızın 15 Mart’ta yapılacak olan eyalet seçimlerinde de devam edeceğine inanıyorum.

Seçimlerde nasıl bir başarı bekliyorsunuz?

Funda ILERI: Şu an Denk partisi yeni bir strateji ile eyalet seçimleri adaylarını açıkladı hedefimiz bu konuda net. Mutlak surette bir senato üyesi çıkartmak ve koalisyon ortaklığı kurabilmek amacımız. Bilindiği üzere dahil olduğum Güney Hollanda bölgesi için değerlendirecek olursak Schiedam ve Rotterdam belediyelerinde zaten Koalisyon ortaklığı yapmaktayız Güney Hollanda içerisindeki belediyelerde ve belediye yardımcıları (wethouders) çıkarttığımız döneme girmiş durumdayız. Bu açıdan bakılırsa neden Güney Hollanda içinde güzel sonuçlar alıp bu maratonun sonunda koalisyon ortaklığı yapılamasın?

Basta kendime ve Denk partisine ve olmazsa olmaz seçmenlerime çok güveniyorum. Biz mutlak surette güzel bir sonuç ile bu maratonu bitireceğimizin inancı içerisindeyim 15 Mart 2023 eyalet seçimleri için. Şu anda parlamentoda 3 milletvekili ile temsil ediliyoruz. Bu başarımızın 15 Mart’ta yapılacak olan eyalet seçimlerinde de devam edeceğine inanıyorum.

Diğer partilerden sizi ayıran en önemli faktör nedir?

Funda ILERI: Denk Partisi farklı ile özelikle azınlık haklarına sahip çıkıp, birlikte bir ses oluşturup sorunlarımızı daha yüksek mertebelere taşıyarak cesaret isteyen konuları duyurabilme imkânı diyebilirim. Bunun birçok örneği var. En önemli konulardan bir tanesi Hollanda vergi dairesinde skandal hususundaki gerçekleşen çocuk bakımı ödeneği olmuştur. Hollanda'da yaşayan yabancı kökenli vatandaşlarına ayrımcılık yapılarak birçok ebeveynin dolandırıcılıkla suçlanması sonucunda zarara uğratılmıştır ve bu nedenle haksızlık yapıldığı tespit edilmiştir, çünkü daha sonra bunun söz konusu olmadığı partimizin öncülüğünde ortaya çıkmıştır. Hatta hükümeti düşüren olay olmuştur. Kabul gören önerilerden birkaç tanesini de sayabilirim. Geçtiğimiz süreçte ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı ulusal koordinasyon yerleşmesini sağlamıştır Denk partisi, koordinatörü daha önce Den haag belediyesinde görev yapmış olan sayın Rabin Baldewsingh olmuştur. Onun yani sıra geçtiğimiz yıl milletvekilimiz aynı zamanda parti başkanımız olan Farid Azarkan nı kabul gören önerilerden bir tanesi mecliste sistemli şekilde ırkçılık ve toplumda ayırımcılığa karşı mücadele konusunun ele alınmasın sağlanması büyük bir başarı niteliğindedir.

Yarım asır geçmesine rağmen halen daha çözülmemiş sorunlar var. Bu sorunların çözümü için buradayım

Siyasi açıdan topluma nasıl fayda sağlamak istiyorsunuz?

Funda ILERI: Avrupa'nın genelinde olduğu gibi Hollanda'da son dönemde yabancı karşıtlığının tırmanışa geçti. Yabancı uyruklu Hollanda vatandaşlarının ötekileştirme ve ayrımcılık tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktayız. Göçmenler ve kadınlar başta olmak üzere ayrımcılığa maruz kalan tüm kesimlerin sesi ve umudu olmak için çalışma yürütüyoruz. Denk partisi ile bu konuda fikirlerimiz ortak noktada buluşmaya başladı, özelikle kadın sosyal sorumluluk projeleri benimle birlikte hedefimiz olacaktır. Önümüzdeki süreçte kadınları temsil noktasında sosyal ve hukuksal olarak sürekli destekleyeceğimi bildirmek istiyorum.

Bilindiği üzere Türk toplumu Güney Hollanda eyaletinde en büyük azınlık konumunda. Yarım asır geçmesine rağmen halen daha çözülmemiş sorunlar var. Bu sorunların çözümü için buradayım. Sadece kadınlar değil gençlerimizi takip ediyorum. Göreve geldiğimde ana hedeflerimden biriside Avrupa da gençlerimizin istihdam sorunlarına el atmak olacak. Özelikle gençlerimizin gelecek konusunda ne kadar duyarlı olmamız gerektiğini ve siyaset noktasında bu gençlerimizi desteklememiz gerektiği konusunda hem fikirdeyiz. Denk partisi ile birlikte Hollanda'da yetişen iki toplumunun özeliklerini yansıtan gençlerimizin sorunlarını daha çok çözmek için çalışacağız ve Denk partisi ile birlikte gençlerin istidam geleceğine sahip çıkabileceğimize inanıyorum.

Kendini Güney Hollanda’ya adamış kadın siyasetçi olarak oylarınıza talibim

Funda hanım, 15 Mart seçimleri için Türk seçmenlere söylemek istediğiniz son başka mesajınız var mı?

Funda ILERI: Güney Hollanda hepimizin, bu seçimlerde öncelik hizmet bekleyen siz değerli Güney Hollanda eyaleti halkın olacak, sandıkta yine son sözü söyleyecek olan sizlersiniz. Her ne olursa olsun, hangi partiye oy verirsek verelim, son sözü söyleyecek olan Güney Hollanda sakinlerinin istekleri önem arz etmektedir. Secim vaatleri önemlidir, ancak akıllıca kullanın oyunu özenle hizmet verecek olan güvenilir yerlere gitmesi daha önemlidir. Kendini Güney Hollanda için adamış bir Kadın siyasetçi olarak diyorum ki: unutmayalım Güney Hollanda hepimizin, kullanacağımız oylar kendimize dönecek. Güney Hollanda ve Güney Hollanda'daki yaşamamıza katkı sağlayacak ve senato seçimlerini de yansıyacak. Toplumun çıkarına hizmet edecek partiler ve adayların seçilebilmesi için bir vatandaş olarak demokratik haklarımızdan faydalanarak sandığına gidelim.

Funda ILERI: Bana bu imkanı sunduğu için, Hollanda’nın en prestijli ve en çok okunan dergisi PLATFORM ekibine çok teşekkür ederim.