Alman milletvekillerinin yan gelirleri açıklandı

Alman Federal Parlamento'nun internet sitesinde dünden itibaren 631 milletvekilinin yan gelirleri tüm detaylarıyla kamuoyuna duyuruluyor. Milletvekillerinin hangi kuruluşlar ya da şirketler için çalıştıkları ve ne kadar para kazandıkları açık bir şekilde belirtiliyor.


  • Kayıt: 23.03.2014 08:46:00 Güncelleme: 23.03.2014 08:46:00

Alman Federal Parlamento'nun internet sitesinde dünden itibaren 631 milletvekilinin yan gelirleri tüm detaylarıyla kamuoyuna duyuruluyor. Milletvekillerinin hangi kuruluşlar ya da şirketler için çalıştıkları ve ne kadar para kazandıkları açık bir şekilde belirtiliyor.
Şimdiye kadarki uygulamada Alman milletvekilleri yan gelirlerini üç basamakla bildirmek zorundaydılar. Birinci basamakta 3 bin 500, ikinci basamakta 7 bin Avro ve üçüncü basamakta da 7 bin Avro ve daha fazlası şeklinde bildiriliyordu. Yani 7 bin Avrodan sonra ne kadar kazandıklarını bildirmek zorunda değildiler.
Seçimlerden sonra bu 3 basamak 10'a çıkarıldı. Onuncu basamakta milletvekillerine, maaşlarının yanısıra kazandıkları 250 bin Avro ve daha fazlasını bildirme mecburiyeti getirildi. Yeni uygulamayla onuncu basamakta yan gelirlerini bildirmek zorunda kalan birkaç milletvekilinin bulunduğu belirtildi. Bunlar arasında, Hristiyan Sosyal Demokrat Parti CSU milletvekili Peter Gauweiler, Hristiyan Demokrat Parti CDU'dan Albert Stegemann ve Stephan Harbarth bulunuyor. Gauweiler, milletvekilliği yanısıra yaptığı avukatlık işinde, ismini açıklamak zorunda olmadığı bir müvekkilinden bu kadar para kazanmış. Bu müvekkili dışındaki diğer 18 kişi iyi para ödememiş.
Hristiyan demokratların gençlik kolları genel başkanı Philipp Missfelder'in de yan gelir olarak yılda 100 bin ile 150 bin Avro arasında bir miktar kazandığı bildirildi. Tarihçi milletvekili, 'teNeues Verlag GmbH & Co. KG' isimli bir yayınevi için çalışıyor.
Daha önce milyonla ifade edilen gelir elde ettiği gerekçesiyle büyük tepki alan Sosyal Demokrat Parti SPD'li Peter Steinbrück ise şimdiye kadar sadece bir yan gelir elde ettiğini bildirdi. Son seçimlerde SPD'den Başbakan adayı gösterilen Steinbrück, 'Zeit Vakfı' mütevelli heyeti üyesi olarak yılda 7 bin ile 15 bin Avro arasında bir para kazandığını açıkladı.
Steinbrück, daha önce yan gelir olarak elde ettiği paraları sözleşmeli ücret olarak aldığını bildirmiş, ücreti ödeyen asıl kişi ya da kuruluşların isimlerini vermemişti. Şimdi yeni uygulamada bu konuda da değişiklik yapılarak, örneğin konferansları organize eden aracı ajansların dışında, parayı veren asıl kişi ya da kuruluşların isimlerinin de belirtilmesi mecburiyeti getirildi. Bu uygulamaya ilk örnek olarak eski Federal Çevre Bakanı CDU'lu Norbert Röttgen tarafından, 'HSH Nordbank' ve 'KGAL Capital GmbH & Co. KG' isimli müşterilerden aldığı miktarlar bildirildi.