Satılan konut sayısı ikiye katlandı


  • Kayıt: 25.03.2014 00:38:00 Güncelleme: 25.03.2014 00:38:00

Şubat ayında satılan konut sayısı bir yıl öncesine göre iki kat daha yüksek oldu. Bin dört yüz konut el değiştirdi.
Hollanda Konut Komisyoncuları Derneği’nin (Makelaarsland) kendi araştırmalarına dayandırdığı bu açıklamaya göre, Ocak ayında on iki bin konut satılmıştı.
2013 yılı başında, her iki ayda da satılan konutların sayısı altı binin altında kalmıştı. O yıl konut piyasası düşük seviyesine inmişti.
Potansiyel konut alıcılarının Şubat ayında konutlara bakmak için 170 bin defa randevu yaptıklarının belirten dernek yetkilisi Jeroen Stoop, konut talebinin 2014 yılının ilk aylarında son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bildirdi.
Kriz öncesi seviyesine henüz ulaşılamadığının belirtildiği açıklamada Stoop, "Konut krizi öncesinde yaklaşık iki yüz bin olan konut satış sayısı bugünkünden hala yüzde otuz oranında daha yüksek" dedi.
Yılın kalanında satılan konutların sayısında bir artış daha öngördüğünü belirten Stoop, "Konut fiyatlarının ve ipotek faizlerinin düşük olmasından yararlanmak için birçok potansiyel alıcının şimdi konut satın almak isteyecektir" ifadesini kullandı.
Makelaarsland, ağırlıklı olarak mevcut konutların satışını yapıyor. Yeni inşaat projelerinde bir canlanma gözlendiğini belirten Stoop, ama bu canlanmanın mevcut konut piyasasındakinden daha az hızla ilerlediğini söyledi.