Arapların tercihi Türkiye

Türkiye 2013'te Körfez ülkelerinden 76 bin sağlık turisti ağırladı. Bu turistlerin yarısı saç ektirmek için geldi. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'nden yoğun talep var.


  • Kayıt: 16.04.2014 20:17:00 Güncelleme: 16.04.2014 20:18:00

Türkiye 2013'te Körfez ülkelerinden 76 bin sağlık turisti ağırladı. Bu turistlerin yarısı saç ektirmek için geldi. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'nden yoğun talep var.
Türkiye’yi ona arkadaşları tavsiye etmiş. Kendisini burada rahat hissettiğini ve hizmetlerden memnun kaldığı için arkadaşlarına da önerdiğini anlatıyor. “Ben dönünce sırada bekleyen dört arkadaşım var. Onları da Türkiye’ye göndereceğim” diyor.
Hıdır el Hıdır’ın iki eşi var. Onların da estetik ameliyata düşkün olduklarını anlatan Hıdır, eşlerini de Türkiye’ye getirmek istiyor.

 

Gelenlerin yarısı saç ektiriyor
Özellikle son yılllarda Türkiye, Körfez ülkelerinde sağlık turizminde öne çıkmaya başladı.
Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Körfez ülkelerinden 2013 yılında 76 bin turist geldiğini söyledi. Bunların neredeyse yarısı saç ekimi için Türkiye’yi tercih ediyor. Saç ekimi yaptıranların 26 bini de Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelmiş. Saç ekimi dışında termal turizm, tüp bebek ve kadın hastalıkları, ortopedi, fizik ve rehabilitasyon tedavisi de Arapların ilgi gösterdikleri alanların başında.

 

"Sekiz ameliyatın yedisi Arap hasta"
İstanbul Çevre Hastanesi Saç Ekim Merkezi Koordinatörü Fatoş Can, 150 hasta varsa bunun 140’ının Arap hasta olduğunu söylüyor. Can, “Bugün sekiz ameliyat vardı, bunların yedisi Arap hastaydı” diyor. Can, hastaların paket programlar ile Türkiye’ye geldiğini anlatıyor. Bu pakete havalimanı transferleri, konaklama, ameliyat, İstanbul turu dahil. Fiyatlar, 1700 euro ile 2500 euro arasında değişiyor. İstanbul Çevre Hastanesi taleplere yetişebilmek için altı Arapça tercümanı işe almış.

 

Fiyatlar Avrupa'nın yüzde 40 altında
Transmed Tıp Merkezi Kurucusu ve Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı, Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu’nun saç ekim merkezi haline geldiğini ifade ediyor. Dr. Külahçı, “Birçok ülkede estetik, diş ve saç nakli gibi tedavilerin sosyal sigorta kapsamı dışında bırakılması ve ülkemizde bekleme süresinin az olması sağlık turizminin gelişmesinde en önemli nedenler arasında yer alıyor.
Öyle ki Kanada ve İngiltere’de çok acil ameliyatlar haricinde operasyonlar için bir buçuk, iki yıl beklenebiliyor. Ayrıca Türkiye’de fiyatlar Avrupa’nın ortalama yüzde 40 altında” diyor.

 

"Araplarda saç ve bıyığı olanlar yakışıklı"
Melike Külahçı, Türkiye ile Arap dünyası arasındaki yakınlaşmaya dikkat çekiyor. Arapların Türkiye’yi tercih etmesinde de Türkiye’nin politikalarının etkili olduğu görüşünde. Külahçı, 11 Eylül 2001’den sonra saç ekiminde bir numara olan ABD yerine Arapların alternatif aramaya başladığını ifade ediyor. Külahçı, Arapların kültüründe saçı ve bıyığı güzel olanları toplumun yakışıklı bulduğunu söylüyor.

 

"Arap güzeli dar alın, kalın kaş, çekik göz"
Arap kadınları da özellikle saç ve kaş ekimi için Türkiye’ye geliyor. Koyu renk kaşlar ve yoğun boyalı gözler, Arap kadını için başlıca güzellik kriteri.
Bu yüzden kaş nakli işlemlerine ve göz kenarlarını yukarıya çeken kozmetik işlemlere oldukça sıcak bakıyorlar. Alınlarını daraltmak istiyorlar. Doktor Melike Külahçı’ya gore Arap güzeli dar alın, kalın kaş ve çekik göz demek.

 

Hedef 100 bin sağlık turisti
Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Arapların Türkiye’ye olan ilgisini şöyle anlatıyor:
“Körfez vatandaşının ülkemizi tercih etmesinin başlıca nedeni ise kültürel ve dini birlikteliğimiz, yemek ve yaşam kültürümüzün benzerliği, ibadetlerini rahatça yapacakları bir ülke olmamız. Son yıllarda Türk dizilerinin bu ülkelerde yayına girmesi ve ülkemizin modern yaşamını anlatması da ülkemizi cazip kılmakta.”
Türkiye Sağlık Turizm Konseyi’nin hedefi sağlık turizmi için gelen Arapların 2015 yılı sonuna kadar bu 100 bine ulaşması.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Al Jazeera