Türkiye'nin ihracatı katlandı

Levrek ve çipura başta olmak üzere birçok balık türünde en büyük üretici konumunda olan Türkiye, turizmdeki gücünü balık satışlarına da yansıttı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamul İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, levrek ve çipuranın tanıtılmasında yabancı turistlerin önemli bir faktör olduğunu ifade etti.


  • Kayıt: 01.05.2014 16:36:00 Güncelleme: 01.05.2014 16:36:00

Levrek ve çipura başta olmak üzere birçok balık türünde en büyük üretici konumunda olan Türkiye, turizmdeki gücünü balık satışlarına da yansıttı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamul İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, levrek ve çipuranın tanıtılmasında yabancı turistlerin önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

 

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kızıltan, kültür balıkçılığı üretiminde Avrupa'da Norveç ve İngiltere'nin ardından üçüncü sıraya yerleşen Türkiye'nin ihracatını hızla artırdığına dikkati çekti.

 

Çipura, levrek ve alabalık başta olmak üzere birçok türde en fazla üretimi yapan Türk firmalarının Avrupa pazarının ardından ABD ve Kuzey Afrika'da da etkinliğini artırdığına belirten Kızıltan, son yıllarda özellikle Rusya pazarının hızlı büyüdüğünü vurguladı.

 

İhracatın artmasında Akdeniz balıklarının dünyada popüler olmaya başlamasının etkili olduğunu belirten Kızıltan, krizden olumsuz etkilenen Yunanlı üreticilerin bu dönemde yatırım yapamamasının da Türk firmalarının etkinliğini artırdığını kaydetti.

 

Son 5 yılda Türk balık üreticisi firmaların Türkiye'nin turizmdeki yükselişinin avantajını iyi değerlendirdiğine dikkati çeken Kızıltan, şöyle konuştu:

 

- Balık ihracatına turizm katkısı

 

"İhracat yapılan AB ülkelerinin önemli bölümü levrek, çipura ve alabalığı tanıyor. Ancak bu balıklar, girmeye çalıştığımız yeni pazarlarda çok fazla tanınan çeşitler değil. Örneğin Rusya'da son 5 yılda levrek tüketimi beklenenin çok üzerinde artıyor. Bu artışta firmaların yaptığı çalışmaların yanı sıra turizmin de önemli katkılarını görüyoruz. Tatil için Türkiye'yi tercih eden turistlerin burada tattığı balıkları ülkelerine döndüklerinde de talep etmeleri ihracatın hızla artmasında etkili oluyor. Tatilini geçirdiği Antalya'da levrek ızgarayla tanışan bir Rus, ülkesine döndüğünde aynı balığı nerede bulacağını soruşturuyor. Türkiye'deki menülerde levrek ve çipuranın sıklıkla yer alması bu ürünlerin tanıtımını sağlıyor."

 

Bu yıl 700 milyon dolarlık su ürünü ihracatı hedeflediklerini ve yılın ilk üç ayındaki yüzde 30'luk ihracat artışının bu hedefi rahatlıkla yakalayabileceklerini gösterdiğini anlatan Kızıltan, ihracatın büyük bölümünün Hollanda, Almanya, Japonya ve İtalya'ya yapıldığını ifade etti.

 

-Akdeniz modası

 

Birkaç yıl öncesine kadar sektör için önemli görünmeyen Rusya pazarının ise her yıl ikiye katlanarak en büyük 5'inci pazar haline geldiğine işaret eden Kızıltan, "Bu pazara geçen yılın ilk 6 ayında yaptığımız toplam satışa bu yılın ilk 3 ayında ulaştık. Rusya'da levrek, somondan sonra en çok talep edilen balık haline geldi. Bu balığın Akdeniz balığı olarak tanınması popülerliğini artırıyor. Bu talep memnuniyet verici" dedi.

 

Sektörün bir diğer sürpriz ülkesinin ise Libya olduğunu ifade eden Kızıltan, bu ülkede en sevilen balık olan çipuraya büyük bir talebin olduğunu belirtti.

 

Kızıltan, genelikle dondurulmuş ve fileto olarak ihraç edilen ürünlerin yanı sıra son dönemde kültür balığı üretimi yapan tesislerin işlenmiş ürün tesisi yatırımlarını da tamamlamasıyla artık katma değeri daha yüksek, pişmeye hazır ya da yarı pişmiş ürünlerin de gönderileceğini ifade etti.

 

-Kültür, av balığını 2018'de geçecek

 

Türkiye'de çoğunluğu Ege Denizi ve iç sularda kurulu çiftliklerde yaklaşık 250 bin ton kültür balığı üretimi yapılıyor.

 

Üretimde 120 bin tonla alabalık başı çekerken levrekte 70 bin, çipurada 35 bin tonluk bir üretim söz konusu. Alabalıkta üretimin aşırı şekilde yükselmesi nedeniyle sektör temsilcileri yatırımların yavaşlaması için alabalık yatırımlarına sağlanan devlet desteğinin kaldırılmasını talep ediyor.

 

Türkiye'de avcılık yoluyla elde edilen balık miktarı ise giderek azalıyor. Yıllık ortalama 400 bin ton civarında balığın tutulduğu Türkiye'de 2018 yılında kültür balığı üretiminin, avcılık yoluyla elde edilen üretimi geçeceği tahmin ediliyor.

 

 

 

 

 

 

İZMİR (AA)