Uytam Advies, 10. Yılını Kutluyor


  • Kayıt: 12.05.2014 20:40:00 Güncelleme: 12.05.2014 20:40:00

''İpotek olayı aslına bakarsanız çok ciddi bir meseledir. Çünkü; İnsanlar attığı imza ile yaklaşık 30 yıl boyunca bu imzanın yükünü taşımakla yükümlü oluyorlar. Almış olduğu ipotek ile on yıl boyunca sadece ana paranın faizini ödeyen insanları görüyoruz. Üç-beş yıl geçmesine rağmen aldığı ipoteğin hangi şartları taşıdığını bilmeyen insanlarla karşılaşıyoruz. Biz, müşterimize çok avantajlı koşullarla ipotek alma uğraşı içerisindeyiz. İpoteği alırken müşterinin bilinçlendirilmesi çok önemli.''

 

İlk olarak kendinizi tanıtır mısınız?


İsmim Şenol Uyrum. 13 yaşından beri Hollanda'da yaşıyorum. Buraya geldikten sonra bir yıl dil kursuna gittim. Lise eğitimimi Hollanda'da tamamladım ve arkadaşımın tavsiyesi ile ING'ye bağlı bir kuruma iş başvurusunda bulundum. Henüz 21 yaşında iken bu sigorta kurumunda işe başladım. İşe başladıktan sonra, haftanın beş günü sigorta ve ipotek üzerine eğitimi, şirketin kendine ait olan akademisinde aldım. Altı ay sonunda gerekli olan bütün diplomalara sahip oldum. 1999 ila 2004 arasında bu şirkette çalıştıktan sonra, kendi işyerimi açma fikri bende uyandı. Yer konusunda bazı araştırmalarım sonucunda Den Haag Şehri'nin uygun olduğu kararını aldım ve 2004 yılından beri kendi işimin başındayım. Bu sene 10. yılımızı kutluyoruz.

 

İşyerinizde ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

 

İşyerimizde sigorta, emeklilik sigortası, işveren sigortası, kredi, ipotek gibi hizmetleri veriyoruz. Örnek veriyorum; Bir işverenin 30 tane çalışan personeli var ve personelini sigortalatmak istiyor. Çünkü, bazı çalışanların hasta kalması durumunda, işverenin çalışanın maaşını ödeme zorunluluğu vardır. Görüldüğü gibi şahsi sigortalarının yanında işverenlere uygun sigorta hizmeti de sunuyoruz.
Son iki yıldır emlak sektörüne giriş yaptık. Ev alımı ve satımı işlemlerini de gerçekleştiriyoruz.
 
Gerekli olan bütün diploma ve izin belgelerine sahibiz.

 

Biraz çalışma prensibinizden bahseder misiniz?

 

İşletmemizde toplam altı kişiyiz. Dört tane arkadaşımız ofiste çalışıyor, ben ve diğer arkadaşım da dışarda çalışıyoruz. Şirketimiz tamamen AFM (Autoriteit Financiële Markten) kurallarına bağlı olarak çalışan bir kurumdur. Gerekli olan bütün diploma ve izin belgelerine sahibiz.
Bizim için önemli olan müşterimizi memnun etmektir. İpotek olayı aslına bakarsanız çok ciddi bir meseledir. Çünkü; İnsanlar attığı imza ile yaklaşık 30 yıl boyunca bu imzanın yükünü taşımakla yükümlü oluyorlar. Almış olduğu ipotek ile on yıl boyunca sadece ana paranın faizini ödeyen insanları görüyoruz. Üç-beş yıl geçmesine rağmen aldığı ipoteğin hangi şartları taşıdığını bilmeyen insanlarla karşılaşıyoruz. Biz, müşterimize çok avantajlı koşullarla ipotek alma uğraşı içerisindeyiz. İpoteği alırken müşterinin bilinçlendirilmesi çok önemli.

 

 

Emlak sektörü dediniz. Bilindiği üzere bu sektör mevcut krizden fazlasıyla etkilendi. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

 

Rotterdam, Amsterdam, Den Haag gibi büyük şehirlerde kriz fazla bir etki göstermedi. Bizim hitap ettiğimiz kitleye baktığımız zaman değeri ortalama 250.000 bin euronun altında ev almak ya da satmak isteyen insanlar. Krizin en yoğun olduğu dönemlerde de ev satışlarımız oldukça iyi durumda idi.

 

Bu kriz sürecinde bankaların rolü nedir?

 

Bankalar geliri yeterli olanlara kredi vermeye devam ediyorlar ama verdikleri kredi miktarını düşürdüler. Önceleri 100.000 bin euroluk bir ev için 130.000 euroya yakın para çekebiliyordunuz. Şimdi ise; Evin değerinin 0.4% oranında ekstra para alabiliyorsunuz. Yani bankalar, 100.000 bin euroluk ev için en fazla 104.000 euro kredi veriyorlar. Dolayısıyla noter masraflarını evi alan şahıs cebinden ödemek zorunda.

 

Müşteri memnuniyeti, bizim için çok önemli !


Kriz döneminde çoğu emlak bürosu işi bırakmak zorunda kaldı. Sizi ayakta tutan fark ne idi?

 

Atalarımızın dediği gibi ''Ayağımızı yorganımıza göre uzattık.'' Gelir ve gideri dengeledik. Müşterilerimizle çok yakından ilgilendik ve onları takip ettik, gerekince yardımda bulunduk. Bu hizmetten hoşnut olan müşterimiz, bir müddet sonra yanında başka bir müşteri ile geldi. Sanırım bizim farkımızı bu unsurlar oluşturdu.
Peki, yeterli gelire sahip insanların ev almalarını öneriyor musunuz?
Ev almaları, dediğiniz gibi gelire bağlı. Eğer gelirleri yeterli ise, oturdukları sosyal evlerinde devletten kira yardımı alamıyorlarsa, ev almalarını öneririm. Çünkü; Ortalama 600-700 euro kira ödeyeceklerine, ev alıp onun taksidini ödemeleri, onlar için daha karlı olacaktır.

 

İşinizin zor olan yanları nelerdir?

 

İşimizin zorluğu, günden güne değişen yasalardır. Biz de bu değişime ayak uydurmakla, bilgilerimizi daima güncellemekle mükellefiz. Her üç yılda bir yeterlilik sınavı vermek de işin cabası.

 

 

Zuiderparklaan 263                               
2574 GA   DEN HAAG                         
Tel: +31 70 392 27 00
Fax: +31 70 346 63 00
info@uytam.nl
www.uytam.nl

 

 

Röportaj: Savaş Büyük Tipi