Vergi dairesi İzin paralarına el koymaktan vazgeçti


  • Kayıt: 27.05.2014 07:19:00 Güncelleme: 27.05.2014 07:20:00

Hazineye borcu olan kişilerin bu günlerde hesabına yatırılan izin paralarına el koymak için fırsat kollayan vergi dairesi bu fikrinden vazgeçti.

 

Öncelikli alacaklı olan vergi dairesi, Mayıs ayında insanların hesabına yatırılan izin paralarına ‘devlet alacakları’ yeni yasası çerçevesinde geçmişte de el koymuştu, ancak kira, ipotek ve enerji giderlerinin ödenememesi nedeniyle hurdahaş olan vatandaşların büyük tepkisine yol açmıştı.
Sonuç olarak vergi dairesinin o uygulaması birçok kişinin gereksiz yere mali sıkıntı içine düşmesine neden olmuştu.
Vergi dairesi, Ulusal Ombudsman ve borçların tasfiyesi yardım kuruluşu raporunda, Paritas Passe, borç danışmanlarının izin parası avcılığına son verilmesi çağrılarına kulak vermiş oldu.

 

Alacaklılar

 

Bu raporda çok sayıda alacaklıların (hükümet, sağlık sigortası, konut birlikleri) sıraya girdiği ve özellikle Mayıs ayında verilen tatil paralarına el koymanın çok popüler olduğu bildirildi.

 

Vergiden muaf meblağ

 

Ayrıca, alacakların tahsilde vergiden muaf meblağının göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekiliyor. İnsanların yaşaması için gereken asgari aylık tutarına (sosyal yardımın yüzde 90’nı) el konulamayacağı bildiriliyor.
Vergiden muaf meblağını göz önünde bulundurmadan el konulan tutarın yeniden vatandaşların hesabına yatırılacağı da kaydedildi.
Vergi dairesi sözcüsü, 500 ila 1000 euro’dan fazla büyük alacaklar için maaşa ve banka hesaplarına el koyma veya haciz gibi başka araçlara başvuracaklarını söyledi.