Türkiye firmalarının Hollanda'daki yatırımları 12 milyar doları aştı


  • Kayıt: 06.04.2019 11:53:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:38

Türkiye firmalarının Hollanda'daki  yatırımları 12 milyar doları aştı


T.C Lahey Büyük Elçisi Şaban Dişli, DEİK çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen, DTİK Avrupa Buluşması'nda konuştu.


Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli de Türkiye ile Hollanda arasında ikili ilişkilerin insani boyutundaki en önemli köprünün Hollanda'daki Türk Toplumu olduğunu söyledi.


Dişli, geleceğini Hollanda'da gören Türk toplumunun, ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi hayatına sağladığı katkı ve bugün gelinen noktanın herkes için gurur verici olduğunu dile getirdi.


Ekonomik ve ticari ilişkilerin, iki ülke ilişkilerindeki temel veçhelerden olduğuna vurgu yapan Dişli, "Hollanda ile ikili ticaret hacmimiz 2018'de 8 milyar doları aşmıştır. Hollanda doğrudan yabancı yatırımlar sıralamasında birinci konumdadır. 2002 yılından bu yana Hollanda merkezli şirketlerin ülkemizdeki doğrudan yatırımları 24 milyar doları aşmıştır." dedi.


Dişli, aynı dönemde Türkiye firmalarının Hollanda'daki doğrudan yatırımlarının 12 milyar doları aştığına dikkati çekerek, 2018'de Türkiye'yi bir milyonu aşkın Hollandalı turistin ziyaret ettiğini söyledi.


Bu verilerin daha olumlu düzeye gelmesinin iki ülkenin de yararına olduğunu belirten Dişli, "İki ülke iş çevreleri, sahip oldukları rasyonalitenin doğal bir uzantısı olarak, her türlü şartta ticari ve yatırım faaliyetlerini sürdürmekte ve ikili ilişkilerin ekonomi kanalının kesintisiz şekilde açık tutulmasına katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla hem Türkiye hem Hollanda bu kanalın açık tutulmasına önem vermektedir." değerlendirmesinde bulundu.


Dişli, Türk ve Hollandalı iş çevreleri için potansiyel iş birliği alanı olarak üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirilmesine de önem verdiğini ifade ederek, "Bu tür iş birliği olanaklarının değerlendirilmesinin gerek teknik tecrübe ve bilgi birikimi gerekse karşılıklı güvene katkı sağlaması bakımından yararlı olacağı kanaatimi paylaşmak isterim." dedi.