HOGIAF İftarda Yeni Girişimlerini Sundu

Den Haag’da bulunan Party Centrum’da Hollanda Genç İş Adamları Federasyonu (HOGİAF), üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasiler ve basın mensuplarından oluşan 250 den fazla katılımcıya yönelik bir iftar düzenledi.


  • Kayıt: 08.07.2014 16:28:00 Güncelleme: 08.07.2014 16:33:00

Den Haag’da bulunan Party Centrum’da Hollanda Genç İş Adamları Federasyonu (HOGİAF), üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasiler ve basın mensuplarından oluşan 250 den fazla katılımcıya yönelik bir iftar düzenledi.


 

İftarda söz alan HOGİAF Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Ahmet Taşkan, hızlanan dünyada, 100 senelik gelişmenin artık 15 yıl gibi kısa sürelerde gerçekleştiğini söyledi. İş adamları ve bağlı bulunan kurumların da bu hıza ayak uydurması gerektiğini belirten Taşkan, HOGİAF’ın 8 yıllık geçmişinde önemli faaliyetlere imza attığını vurguladı. Geçtiğimiz yıla kadar dönemi ‘’Tanıtım’’ periyodu olarak adlandıran Taşkan, ‘’Başbakan Rutte bile HOGİAF’ı etnik kökenli vatandaşların kurduğu, örnek bir kuruluş olarak gösteriyorsa, tanıtımda artık en üst noktaya ulaşılmıştır.’’ dedi.

 

 

Hogiaf’ın son çalışmalarının tanıtımdan ziyade artık girişimcilere yönelme olarak ifade eden Taşkan,’’Günümüzde iş adamlarının en büyük 2 ihtiyacı var; Masrafların Kısılması ve Ciroların Artırılması’’ dedi. HOGİAF’ın geçtiğimiz aylarda lanse edilen ‘’MKB Voordeel Kart’’ yani iş adamlarına özel indirim kartıyla, iş adamlarının yılda en az 3 bin Euro gibi masraflarının kısılmasına katkı sağladıklarını söyledi. Şirketlerin cirolarının artırılmasına yönelik ise Inholland Üniversitesi ile ortaklaşa yapılan, ‘’Kültürlerarası Etnik Girişimcilik Kürsüsü’’ nü örnek gösterdi. HOGİAF olarak iş adamlarına yeni pazarlar açmak amacıyla yurtdışı ticari geziler de düzenlediklerini söyleyen Taşkan, geçen yıl 78 iş adamının yurtdışı ticari gezilere katıldığını belirtti.


 

Inholland Üniversitesi Kürsü açıyor

 

HOGİAF, Inholland Üniversitesi ile ortak bir çalışma yaparak etnik kökenli iş adamlarına yönelik bir kürsü açacağını iftar programında duyurdu. HOGİAF Etnik Girişimcilik Kürsüsü Başkanı Dr. Gürkan Çelik, en son 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre her 6 girişimciden birinin Hollandalı olmadığını söyledi. Türklerin , 50 yıllık göç serüveninde, 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan, pek çok iş yerinin açılmasına öncülük eden 20 bine yakın girişimci olduğunu belirtti. Türk asıllı 21 bin gencin Hollanda’da yükseköğretimde olduğunu vurgulayan Çelik, en az 23 bin kişinin de bachelor (üniversite) diplomasi olduğunu söyledi. İş adamı, okumuş ve okuyanlarla birlikte yaklaşık 70 bin, düşünen, iş yapabilen bir insan kaynağının Hollanda için önemini anlatan Çelik, ‘’Bu çok büyük bir iş kapasitesi ve insan kaynağı. Inholland’da açacağımız kürsü ile amacımız, bu kaynağın nasıl daha verimli kullanılacağını araştırmak olacak.’’ dedi. Sadece Türk toplumunun değil, Hollanda toplumunun da kalkınmasında bu insan kaynağının çok büyük rol oynayacağını söyleyen Çelik, ‘’Hollanda’nın kalkınması etnik girişimcilerin omuzlarında olacak’’ dedi. Türk asıllı iş adamlarının artık sadece Türkiye değil, Afrika gibi Hollanda açısından çok önemli pazarlarda da aktif rol aldığını söyleyen Çelik, ‘’Türkiye ve Tuskon gibi kurumlar sayesinde, Türk iş adamları, Afrika’ya herkesten daha yakın’’ dedi. Rabobank gibi önemli Hollanda şirketlerinin de Afrika pazarına verdikleri önemi anlatan Çelik, Türk iş adamlarının da büyümesi için Hollanda dışına açılmalarını n şart olduğunu vurguladı.

 

50 yılda pek çok başarıya imza atan Türk girişimciliğinin, eksik yanları da olduğunu söyleyen Çelik, açacak olacakları kürsü ile en başta 4 konuyu ele almak ve iş adamlarına yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi;

 

• Uluslararası Ticaret

 

• Yenilikçilik/İnnovasyon/ Ar-Ge(araştırma geliştirme)/İş adamı yetiştirme/Eğitim

 

• Profesyonelleştirme; yönetim becerileri, pazarlama, sosyal medya, işçi motivasyonu, ciro artırımı ve büyüme

 

• Entegrasyon; Hogiaf ve Hotiad gibi iş adamı kuruluşlarının mevcut sisteme dahil edilmeleri

 

Çelik, Hollanda ve Türk toplumunun iş adamları ile büyüyeceğini ve Afrika, Orta Asya gibi yeni pazarlara da Türk iş adamları ile açılacağını söyledi. 50 yılda gelinen bu noktanın, 50 yıl sonrasın da tahmin bile edilemeyecek kadar güzel olacağını belirtti.


 

MKB voordeelkaart ile 3 bin Euro avantaj

 

İftar programında, HOGİAF’ın çıkarmış olduğu MKB voordeel kaart (avantaj kart) hakkında da bilgi verildi. Michiel Dias tarafından yapılan sunumda, Voordeelkart ile öncelikli amaçlarının, HOGİAF’a üye olan şirketlerinin birbirleri arasında ticareti geliştirerek, cirolarını artırmak olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra iş adamlarının en çok harcama yaptıkları, büyük şirketlerle anlaşarak, indirimler alarak, iş adamlarını masraflarını azaltma olduğunu söyledi. BP akaryakıt şirketi, Staples gibi ve Mercedes Benz gibi şirketlerle anlaşılarak, HOGİAF’a üye iş adamlarını yüzde 14’e varan oranlarda indirim sağlandığını söyledi. Hedeflerinin, voordeel karta indirim sunan 100 şirkete ulaşmak olduğunu söyleyen Michiel Dias, iş adamlarının bu sayede yıllık en az 3 bin Euro’ya kadar avantaj sağladıklarını söyledi.

 

Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu UNITEE başkanı Adem Kumcu’da HOGİAF’ın iftarına katılanlar arasındaydı. Kumcu‘’ Merkezi Brüksel’de bulunan UNITEE, 16 bin iş adamını temsil eden,24 Avrupa birliği ülkesinde Türkler tarafından kurulmuş ve başka bir örneği olmayan iş adamları konfederasyonu konumunda bulunuyor dedi. Ayrıca Kumcu, iftar davetine katılanlara, ‘’Bu Vefanın, sevginin ve muhabbetin tablosudur. ‘’ diyerek şu dizeleri okudu;

 

Kara gün dostları lazım bize,

 

Yazda, baharda dost olmak ne kolay

 

Gel de sen kış da dost ol

 

Diyerek, iftara katılan herkese teşekkür etti. Ramazanın birlik beraberlik ayı olduğuna vurgu yapan Kumcu, ancak bu şekilde dirliğin olacağını söyledi.