Hükümetten iş dünyasına acil yardım paketi


  • Kayıt: 20.03.2020 15:23:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:48

Hükümetten iş dünyasına acil yardım paketi

 

Korona virüs sebebiyle Hollanda’da hayat durma noktasına geldi. Salgını yavaşlatmaya yönelik alınan tedbirlerin yani sıra, toplumdaki tedirginlik hayatın her alanında etkisini gösteriyor. 


Bu durumdan en ağır yara alan kesimlerin başında ise KOBİ’ler (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) geliyor. Restoran ve kafeler hükümetin aldığı tedbirler sonucu kapanırken diğer birçok işletmenin gelirlerinde büyük düşüş yaşanmakta.

 

Birçok ülkede olduğu gibi Hollanda Hükümeti de krizin mümkün olduğunca az iş kaybı ve ekonomik türbülansla atlatılabilmesi için kolları sıvadı. Hollanda ekonomisinin ilk etapta 80 ila 90 milyar Euro gibi bir yükü taşıyabileceğini söyleyen Rutte, devletin iş dünyasına destek vermek için tüm imkânlarını seferber edeceğini söyledi.

 

Açıklanan destek paketinde iş dünyası için halihazırda var olan imkanların genişletilmesi ve bunlar için uygulanan şartların yumuşatılması dikkat çekti.

 

Buna göre zor durumda olan şirketlere çalıştıramadığı personelin masrafı UWV tarafından 70% oranında ödenirken, bu oran alınan kararla 90%’a çıkarıldı. Part time ve sıfır saatlik kontratı olan personel için de bu imkândan faydalanılabilecek.

 

Ayrıca şirketler önümüzdeki 3 ay vergi ertelemesi alabilecek. Esnetilen şartlar çerçevesinde başvuranlardan hemen maddi durumunun ispatı istenmeyecek.

 

Geliri asgari ücretin altına düşen iş yeri sahipleri (eenmanszaak, vof, Zzp vs.) üç ay gelir yardımı yapılacak. Yapılacak yardımla gelirler asgari ücret seviyesine gelecek. Bu yardım için belediyelere başvurulacak. Normalde bu yardımı alabilmek için haftalarca süren meşakkatli bir süreçten geçilmesi gerekiyordu ve başvuran kişiden önce mal varlığını satıp harcaması bekleniyordu. Yapılan düzenlemeyle iş yeri sahiplerinin birikimi veya eşinin geliri olsa bile bu yardımdan faydalanabilecek ve prosedür kısaltılacak.

 

Alınan önlemler neticesinde iş yerini kapatmak zorunda kalan kafe ve restoran gibi işletmelere bir sefere mahsus €4000.- yardım yapılacak. Bu yardımın sağlanması için çalışmalar hızla devam etmekte. Hükümet tarafından yapılan açıklamada normalde aylar sürecek çalışmanın, insanları mağdur etmemek adına birkaç hafta içerisinde tamamlanmaya çalışıldığı bildirildi.

 

Bir destekte bankalardan


Hükümetin açıkladığı destek paketinin ardından bankalardan da hamleler gelmeye başladı. ABN Amro, ING BANK, Rabobank, Volksbank ve Triodosbank ticari kredilerde taksitleri 6 ay erteleme imkânı tanınacağını duyurdu.

 

Ayrıca ABN Amro ve Volksbank krizden dolayı geliri ağır şekilde etkilenen vatandaşların konut kredisi taksitini 3 ay erteleme imkânı vereceğini bildirdi.

 

Önümüzdeki günlerde ülke ekonomisinde derin yaralar açan krizin aşılması için yeni tedbirlerin alınması bekleniyor.

 

Lahey/Süleyman Koyuncu