Hollanda’da Sendikalar Kan Kaybetmeye Devam Ediyor


  • Kayıt: 11.10.2020 23:27:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:37

Hollanda’da Sendikalar Kan Kaybetmeye Devam Ediyor


Geleneksel sosyal yapıların dağılması ve belirsiz bir sosyal yapının oluşmasından sonra, Çalışanların sendikaları 2017 ile 2019 yılları arasında 101 bin üye kaybına uğradılar.

 

Hollanda‘da CNV ve FNV gibi çalışanların, de VNO-NCW ve MKB-Nederland gibi işverenlerin Sendikaları bulunmaktadır. Ayrıca onlarca çiftçinin bağlı bulunduğu LTO gibi birlikler ve kooperatiflerde bulunmaktadır.


Mart 2019 tarihinde tüm Hollanda sendikalarına üye sayısı 1 milyon 600 bin olarak belirlenmişti. Gençlerin ve Emeklilik yaşına erişen yaşlıların üyeliklerine son verdikleri Hollanda Merkezi İstatistik Burosu’nun verilerinden bilinmektedir.


Ekonominin dar boğazda olduğu bu buhranlı yıllarda çalışanların iş ve istihdam haklarını savunacak gerçek temsilcileri, gerçek sendikalara gereksinim bugün dünden daha da gereklilik arz ediyor.


Her ne kadar vatandaşın sosyal ve kaliteli yaşamını düşünen bir Hollanda, hükümetinin ve İşverenlerin sendikaları olsa da, Toplu İş Sözleşmelerinde (Collectieve arbeidsovereenkomst) yaptırım gücü yüksek, etkili ve yetkili sendikalarda olmalıdırlar. Üyelik aidatlarının yüksek olması ve sendikaların vermiş oldukları hizmetlerine eşdeğer olmaması ve çalışanların ben üye olmasam da değişen bir durum olmayacak diyerek sendikalara üye olmadıkları bilinmekte.


Türkiye kökenli çalışanların Hollandalı çalışan emsallerine göre “Sendikalara üyelikleri yıllardır Türk toplumunda konuşulan güncel konular arasında yer almamak ta.

 

Gelecekte, FNV ve CNV gibi sendikaların göçmenlerin artan sorunlarını dillendirerek onları sendikalara çekmenin yollarını aramalı.


Lahey / Nejat SUCU