Kayseri 2020 yılında 700 milyon dolarlık mobilya ihracat etti

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) her hafta sonu görüntülü platformda gerçekleştirdiği ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor...


  • Kayıt: 26.01.2021 14:34:59 Güncelleme: 26.01.2021 14:35:09

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) her hafta sonu görüntülü platformda gerçekleştirdiği ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ etkinliğinde konuşan Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, 2020’de tüm zamanların ihracat rekorunu kırdıklarını belirterek, geçtiğimiz yılı 2.6 milyar doları aşan ihracatla kapattıklarını söyledi.

Aynı dönemde Kayseri’den gerçekleştirilen mobilya ihracatında 700 milyon dolarla rekor kırıldığını belirten Büyüksimitci, “Mobilyadaki düşük katma değer eleştirisine katılmıyorum. Bir İsveç firması 30 milyar doların üzerinde ciro yapıyor. Türkiye 4 milyar dolarlık mobilya ihracatını konuşuyor. Bu alanda daha alacağımız çok mesafenin olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kayseri sanayisinde katma değer artışına yönelik hamleler yapıldığını anlatan KAYSO Başkanı Büyüksimitci, makine ve madencilik sektöründeki gelişmelere dikkat çekerek, “Özelleşen Taksan, CNC üretiminde hem yurt içi hem yurt dışı pazarda başarılı ürünlere imza atıyor. Yanı sıra madencilik sektöründe çinko alanında 1,5 milyar TL’lik bir yatırım hayata geçiyor. Bütün bu yatırımlar Kayseri ekonomisinin hızlı büyümesini beraberinde getirecek” diye konuştu.

Türkiye’nin Konya-Kayseri-Aksaray’ın oluşturduğu yeni bir üretim havzasına odaklanması gerektiğini anlatan Büyüksimitci, “Orta Anadolu Sanayi Havzası diye tabir ettiğimiz havzaya Adana-Mersin-Hatay liman bölgesini de dahil ederek bu bölgede yatırımları planlamak zorundayız. İhracatı 2,6 milyar doları aşan Kayseri hâlâ ulaşımda sıkıntı yaşıyor. Otobana bağlanabilmiş değiliz. Hızlı tren henüz gelmedi. 12 yıldır tamamlamaya çalıştığımız bir lojistik köy projemiz var. Bu eksikliklerimizi giderdiğimizde ülke ekonomisine daha büyük katkı sağlayabileceğiz” şeklinde konuştu.

Kayseri