Hollanda’nın son 8 ayında, dış ticaret fazlalığı yüzde 10 azalarak 35 milyar Avro olarak gerçekleşti

Hollanda Merkezi İstatistik Büro‘sunun verilerine göre; Hollanda Korona salgını nedeniyle toplam 586 milyarlık ticaret hacmi 2020‘de yüzde 9 küçülecek...


  • Kayıt: 04.02.2021 13:07:59 Güncelleme: 04.02.2021 13:18:43

Hollanda’nın son 8 ayında, dış ticaret fazlalığı yüzde 10 azalarak 35 milyar Avro olarak gerçekleşti.

Hollanda Merkezi İstatistik Büro‘sunun verilerine göre; Hollanda Korona salgını nedeniyle toplam 586 milyarlık ticaret hacmi 2020‘de yüzde 9 küçülecek. Ocak ayından ağustos ayına kadar, yüzde 9, 4 ‘lük bir küçülme ile 275 milyar Avro ithalat gerçekleşti ve bu geçen 8 aylık sürede ihracat yüzde 8,4’lik küçülme ile, 310 milyar Avro olarak gerçekleşti.

İthalat ve ihracatın başında olan ülke, komşu Almanya gelmekte. Almanya’yı sırasıyla Fransa, İngiltere, Belçika, İtalya, İspanya ve Polanya takip etmektedir.

2020 yılının son 3’üncü çeyreğinde, var olan kaybın kısmen kapanacağı ve gelecek 2021 yılında Dış Ticaret Fazlalığında büyüme beklenmektedir. Büyüyen ekonomi ile artan işsizlik sayısında belirgin bir azalmanın gerçekleşeceği beklenmektedir.

Türkiye’ye En çok yabancı yatırım Hollanda'dan

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi rakamlarına göre 18 yılda Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke 26 milyar dolarla Hollanda oldu. Onu 12 milyar dolarla ABD, 11 milyar dolarla İngiltere izledi. Katar ise 2 milyar dolarla 17. sırada.

Türkiye'ye en çok yabancı yatırım 26 milyar dolar ile Hollanda tarafından yapıldı. Hollanda son 18 yılda 26 milyar 180 milyon dolar ile ilk sırayı alıyor. Hollanda'yı 12 milyar 849 milyon dolar ile ABD, 11 milyar 651 milyon dolar ile İngiltere takip ediyor. Dördüncülüğü, 10 milyar 629 milyon dolar ile Avusturya, 10 milyar 165 milyon dolar ile Almanya takip ediyor.

Avrupa'nın en az nüfuslu ülkesi olan Lüksemburg altıncı sırada yatırım yapan ülkeler arasında. Lüksemburg bu zamana kadar Türkiye'ye 9.8 milyar dolar yatırım yaptı. 7 milyar 528milyon dolar yatırım ile Fransa dokuzuncu sırada yer aldı.

Hollanda’da ev fiyatları yükselmeye devam ediyor

Ev fiyatları Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 9.1 daha pahalı hale geldi. Bu neredeyse iki yıldır görülen en büyük fiyat artışı. Merkez İstatistik Bürosu ( CBS) Cuma günü bir evin şu anda ortalama 350.244 avroya mal olduğunu bildirdi .

Konut piyasası korona krizini dinlemiyor. Fiyat artışları bütün hızıyla devam ediyor. Ekonomist Peter Hein van Mulligen, "Bu bir krize uymuyor" diyor. "Önceki krizde fiyat düşüşü söz konusuydu. Şimdi tam tersi oluyor."

Konut fiyatları yıllardır yükseliş eğilimi gösteriyor. Geçen yıl artış biraz yavaşladı, ancak o zamandan beri tekrar daha hızlı artıyor. Eylül ayında, kullanılan mevcut bir evin fiyatı ortalama 345.443 Euro'ya ulaştı. Bu şimdiye kadarki en yüksek seviye.

Korona kurallarını ihlal eden yüzden fazla şirket kapatıldı

Korona krizinin başlangıcından bu yana 122 şirketin korona kurallarına uymadıkları için kapatıldı.

RTL Z , kapatılanlar içinde Restoranlar, Spor salonları, ve gece dükkanları var.

Kapatma, son çare olarak düşünülmüştür; şirketler genellikle ilk olarak uygulayıcılarından birkaç uyarı alır. Bundan sonra, eski Çalışma Müfettişliği olan Müfettişlik SZW para cezası keser. En kötü durumda, güvenlik bölgesi şirketi kapatabilir.

Bakan Hugo de Jonge (Halk Sağlığı), RTL Z'ye kapatma sayısını "kötü" bulduğunu söylüyor . Bakan, "Bir işveren olarak, çalışanlarınıza dikkat etmek zorundasınız. Bir işveren olarak, güvenli bir işyeri sağlama göreviniz. Yapmazsanız, iyi bir işveren değilsiniz" dedi.

SZW Müfettişliği, bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki kat daha fazla şikayet alındı. 12.599 şikayetin 5.874'ü corona virüsü ile ilgili. Çoğu durumda, işyerinde yeterince mesafe bırakmamakla ya da hasta olmasına rağmen hala işe gelen meslektaşlarla ilgili. Evden çalışmaya izin vermeyen firmalarla ilgili şikayetler de var.

Lahey / Nejat Sucu - Furkan TURGUT