Avrupa’da en fazla patates üretimi Hollanda’da


  • Kayıt: 27.08.2014 21:25:00 Güncelleme: 27.08.2014 21:25:00

Hollanda geçen yıl yine Avrupa'nın en büyük patates üreticisi oldu. Hollanda Avrupa üretimi içinde kızartması, patates dilimleri ve rösti gibi ürünlerde pazarın üçte birini elinde bulunduruyor.

 

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre Hollanda Avrupa ülkeleri içinde en fazla dondurulmuş patates ihraç eden ülke oldu. Hollanda’nın ihraç ettiği ürünlerin getirisi 1,1 milyar euroyu buldu.

 

Her ne kadar 2012 yılına bakıldığında dondurulmuş ürünler içinde kullanılan patates miktarında geçtiğimiz yıl düşüş yaşansa da ciro aynı oranda kaldı.

 

Euro açısından bakıldığında Hollanda Avrupa’nın en büyük patates yetiştiricisi olurken, kilo olarak bakıldığında Belçika az da olsa önde gözüküyor. Hollanda’da dondurulmuş yiyecekler içinde kullanılan patates miktarı 1,4 milyar kilo Belçika’da ise 60 milyon kilo daha fazla.

 

Hollanda’da tüketilen patates miktarına bakıldığında ise dondurulmuş patateslerin 306 milyon kiloyu bulduğunu belirten CBS, bu rakamın kişi başına 18 kiloya denk geldiğini belirtiyor.

 

Elde edilen verilere göre Hollanda patatesin en fazla ihraç edildiği ülke İngiltere. Bu ülkeyi Almanya ve Fransa takip ediyor. Suudi Arabistan ve Brezilya ise dördüncü ve beşinci sırada yer alıyor. Hollanda tarafından üretilen veya ithal edilen dondurulmuş patatesin yüzde 83’ü ihraç edilmek üzere ayrılmış durumda.