Hollanda’da 15 yıl sonra İşveren ve İşci temsilcisi sendikaları ortak kararda anlaştılar

Hollanda işveren ve işçi temsilcisi sendikaları ortaklaşa “ İş pazarının gelecekteki reformları “olarak aynı fikirde oldukları ve bunu bir sosyal sözleşme ile onayladıkları anlaşmayı 15 yıl sonra yeniden gerçekleşti...


  • Kayıt: 08.06.2021 11:45:57 Güncelleme: 08.06.2021 14:08:34

Hollanda işveren ve işçi temsilcisi sendikaları ortaklaşa “ İş pazarının gelecekteki reformları “olarak aynı fikirde oldukları ve bunu bir sosyal sözleşme ile onayladıkları anlaşmayı 15 yıl sonra yeniden gerçekleşti.

Sosyal Ortaklar (Sociale partners) arasında varılan sosyal sözleşme, Hollanda’nın etkili ve yetkili Hükümete Tavsiye Kurumu (De Sociaal-Economische Raad) SER ‘in yeni kurulacak kabineye sunulacak olan bir tavsiye proğramının bir bölümünü oluşturmaktadır.

Ortak tavsiye neleri içermektedir ?

1.Hollanda’da serbest meslek erbabı ve ZZP ‘ers (Freelancer) olarak bilinen çalışanların saat ücretlerinin en düşük 35 avroya yükseltilmesi.

2. O saat sözleşme denen (Nulurenkontrakt) sözleşmelerin kaldırılması.

3.Özel istihdam buraların (Uitzendbureaus) aracılığıyla istihdam süresinin 5,5 yıldan 3 yıla indirilmesi.

4.Özel istihdam bürolarındaki çalışanın saat ücretlerinin artırılması.

Bu yeni sosyal sözleşme ile, yeni kurulacak Koalisyon Kabinesine yapılacak tavsiyelerlerle, Iş, çalışma ve sosyal yaşamın yeniden daha çok zamana ve zamanın şartlarına uygun bir şekilde düzenlenmesini amaçlamaktadır.

Aynı zamanda, çalışanların daha çok süresiz bir iş sözleşmesine (Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) sahip olarak daha çok, emeklilik sosyal, ekonomik ve vatandaş olarak sosyal güvenceye sahip olması amaçlanıyor.

Lahey / Nejat SUCU