Avrupa ortak para birimi Euro 2024'te çehre değiştirecek

Avrupa Merkez Bankası (ECB) sanal euronun ardından 2002'den beri tedavülde bulunan Euro banknotlarının da yeniden tasarlanacağını açıkladı...


  • Kayıt: 07.12.2021 09:26:15 Güncelleme: 07.12.2021 09:28:51

Avrupa Merkez Bankası (ECB) sanal euronun ardından 2002'den beri tedavülde bulunan Euro banknotlarının da yeniden tasarlanacağını açıkladı.

Ortak para biriminin teması hakkında nihai kararın 2024'te verileceğini belirten ECB Başkanı Christine Lagarde, "20 yıl sonra, banknotlarımızın görünümünü her yaştan ve kökenden Avrupalılar için daha yakın hale getirmek için gözden geçirmenin zamanı geldi" dedi.

Euro banknotları üzerinde "çağlar ve stiller" teması uygulanmış ve bu çerçevede herhangi bir dönemi temsil etmeyen Avrupa'nın dağları, köprüleri veya anıtları banknotlarda yer bulmuştu.

ECB Başkanı bu defa Avrupalıların olası temalar hakkında görüşlerinin alınacağının altını çizerken, bir tasarım yarışması düzenleneceğini de belirtti. Ayrıca her euro bölgesi ülkesinde tema danışma gruplarının oluşturulacağını ve bu grupların önereceği tema listesinin ECB yönetim kurulunda görüşüleceğini de ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası geçen temmuzda Euro'nun dijital versiyonunu oluşturmak için aktif bir çalışmaya başladığını duyurmuştu.

Yapılan açıklamada Lagarde amaçlarının dijital çağ vatandaşları ve şirketlerinin en güvenli para birimine yani merkez bankası parasına erişimini sağlamak olduğunu belirtmişti.

Euronun tedavüldeki 20. yılı

Fransa ve Almanya'nın önderliğinde alınan karar doğrultusunda 1 Ocak 1999'da, 11 ülkede finans piyasasıyla tanışan Euro, üç yıl sonra 12 ülkede tamamen tedavüle girdi, yaklaşık 340 milyon kişinin resmi para birimi oldu.

Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İspanya, Portekiz, Avusturya, İrlanda, Finlandiya, İtalya ve Yunanistan'a daha sonra 7 ülke daha eklenerek Euro Bölgesi'nin sınırları 19 ülkeyi kapsadı.

Euronews