Hollanda Maliye Bakanı Kaag: Fiyat artışları endişe verici

Hollanda Temsilciler Meclisi'ndeki bir tartışma sırasında D66 lideri ve Maliye Bakanı Kaag :Tarihsel olarak yüksek enflasyon 'son derece endişe verici'...


  • Kayıt: 11.02.2022 13:51:09 Güncelleme: 11.02.2022 13:51:09

Hollanda Temsilciler Meclisi'ndeki bir tartışma sırasında D66 lideri ve Maliye Bakanı Kaag :Tarihsel olarak yüksek enflasyon 'son derece endişe verici'. Bunlar cüzdana nasıl yansıyor, insanlar ay sonunu nasıl getiriyor bunu gördüğümüzde neler yaparız? Ancak satın alma gücünün yükseltilmesine yönelik söz vermek istemiyorum dedi.

Ocak ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 6,4'e yükselmiştir. Bu, 40 yılı aşkın süredir görülen en yüksek seviyedir. Önemli bir itici güç, artan gaz ve elektrik faturasıdır. Günlük yiyecekler de daha pahalı hale geldi.

Sürekli artan fiyatlar hükümetin başını ağrıtıyor. De Kaag, harekete geçmek için henüz çok erken olduğunu düşünüyor.

Kabine önce Merkezi Planlama Bürosundan yeni satın alma gücü çizelgelerini beklemek istiyor. Önümüzdeki ay sonuçlar geliyor. Bu, hanelerin cüzdanlarına etkisini belirleyecek. Kaag, "Hesaplamaları yaptıktan sonra olasılıklar olup olmadığını göreceğiz" diyor. "Ama hiçbir söz vermeyeceğim." dedi.

Geçen yılın sonunda, kabine hanelerin enerji faturasındaki artışı azaltmak için şimdiden milyarlarca avro ayırdı. Ancak bu, fiyat artışlarını tamamen iptal etmek için yeterli değil.

Çözülmesi gereken başka bir zor bulmaca daha var: Tasarruf vergisi. Yüksek Mahkeme verginin adaletsiz olduğuna karar verdiğine göre, yüz binlerce ve belki de bir milyon kadar tasarruf sahibine tazminat ödenmesi gerekiyor.

Yeni bir kabinenin görev süresinin bu kadar erken döneminde bu kadar büyük mali zorluklarla karşılaşması sık rastlanan bir durum değil. "Koalisyon için zorlu bir sınav olacağa benziyor."

Lahey / Tarık OKAN