Avrupa ülkelerinde enflasyon oranları belli oldu: Almanya ve Hollanda son 40 yılın zirvesinde

Avrupa ülkelerinde Mart ayı enflasyon oranları açıklandı. Almanya ve Hollanda'da enflasyon oranları son 40 yılın zirvesine yükseldi. Türkiye ise Avrupa'da enflasyonun açık ara en fazla olduğu ülke...


  • Kayıt: 13.04.2022 15:24:36 Güncelleme: 13.04.2022 15:24:36

Avrupa ülkelerinde enflasyon oranları belli oldu: Almanya ve Hollanda son 40 yılın zirvesinde

Avrupa ülkelerinde Mart ayı enflasyon oranları açıklandı. Almanya ve Hollanda'da enflasyon oranları son 40 yılın zirvesine yükseldi. Türkiye ise Avrupa'da enflasyonun açık ara en fazla olduğu ülke.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa ülkelerinde Mart ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomisi güçlü ülkelerinden Almanya ve Hollanda’da enflasyon oranları son 40 yılın zirvesine yükseldi. Peki, Avrupa’da enflasyonun en yüksek olduğu ülke hangisi? Almanya’da enflasyon kaç? Türkiye’de durum ne?

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş Avrupa ülkelerini ekonomik olarak etkilemeye devam ediyor. Rusya’ya yönelik birçok yaptırım uygulayan Avrupa ülkeleri, bazı ürünlerin tedariğinde ise sorunlar yaşıyor. Mart 2022 enflasyon verilerine bakıldığında, Avrupa genelinde artış gerçekleşti. Eurostat’ın verilerine göre, Euro bölgesi ülkelerinde tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 7,5 olarak gerçekleşti.

ALMANYA VE HOLLANDA SON 40 YILIN ZİRVESİNİ YAŞIYOR

Eurostat’ın açıkladığı enflasyon verilerine bakıldığında, Almanya’nın yıllık enflasyon oranı 1981 yılından bu yana ilk kez rekor kırdı. Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşan Almanya’da Mart 2022’de tüketici fiyatı yüzde 7,6 oldu. Avrupa’da rekor kıran bir başka ülke ise Hollanda oldu. Hollanda’da enflasyon Mart ayında önemli bir artış yaşayarak yüzde 11,9’a yükseldi. Bu oran Nisan 1976’dan bu yana kaydedilen en yüksek seviye. AB ülkesinde enflasyondan en çok enerji ürünleri etkilendi. Ülke genelinde gaz ve elektrik fiyatları yüzde 157 pahalandı.

AVRUPA’DA ZİRVE TÜRKİYE’NİN

Türkiye, Avrupa’da enflasyonun en yüksek olduğu ülke. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de Mart ayındaki enflasyonunun yüzde 61,14 olduğunu açıkladı. Bu alanda Avrupa’da en yakın rakibi Litvanya’yı 4’e katlayan Türkiye, aynı zamanda dünyada da enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. AB’de tüketici fiyatlarının en yüksek olduğu ülke ise Litvanya. Baltık ülkesinde enflasyon oranı Mart ayında yıllık bazda yüzde 15,6 olarak gerçekleşti. Bu alanda bir diğer Baltık ülkesi Estonya yüzde 14,8 ile üçüncü sırada yer alıyor.