Hollanda Avrupa ülkeleri arasında en yüksek fiyat artışına sahip ülke

Eurostat istatistik ajansının ilk tahmine dayanarak bildirdiğine göre, Euro bölgesindeki fiyatlar Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 8,9 arttı...


  • Kayıt: 30.07.2022 23:02:40 Güncelleme: 30.07.2022 23:09:28

Hollanda Avrupa ülkeleri arasında en yüksek fiyat artışına sahip ülke

Eurostat istatistik ajansının ilk tahmine dayanarak bildirdiğine göre, Euro bölgesindeki fiyatlar Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 8,9 arttı. Bu enflasyon rakamı bir başka rekor. Rakamlar, Temmuz ayında para birimindeki değer kaybının en hızlı şekilde Hollanda’da arttığını gösteriyor.

İstatistik ofisi, rakamları Avrupa uyumlaştırılmış ölçüm yöntemi (HCIP) aracılığıyla raporlar. Bu hesaplama yöntemi, farklı euro ülkelerinin enflasyon rakamlarını karşılaştırabilmek için oluşturulmuştur.

Hollanda’da olduğu gibi, euro bölgesindeki enflasyonu da yüksek enerji fiyatları yönlendiriyor. Geçen yılın temmuz ayına kıyasla, geçen aya göre biraz daha az, yüzde 39 arttı. İşlenmiş gıda ve hizmet fiyatları da arttı.

Euro bölgesi içinde, enflasyon yüzde 22,7 ile Estonya’nın başını çektiği Baltık Ülkelerinde en yüksek seviyede. Letonya ve Litvanya’da sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 20,8’dir. Bu ülkeler Rus gazına çok bağımlı. Fiyatlar en az Malta’da arttı: yüzde 6,5.

Ülkemizde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 11,6 artarak Haziran ayına göre 1,7 puan arttı. Eurostat’a göre, bu enflasyon oranı tüm Euro bölgesindeki en yüksek orandır.

Fiyat artışlarının biraz soğumasını sağlamak için dünya çapındaki merkez bankaları faiz oranlarını yükseltiyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) bunu geçen hafta 0,5 puanlık yüksek faiz oranı adımıyla yaptı. Bunun amacı borçlanmayı daha pahalı ve tasarrufu daha cazip hale getirerek ekonomiyi yavaşlatmaktır.