Araştırmacılar: Dünyanın bu yıl tedarik edebileceği hammaddeler çoktan tüketildi

Bu yıl şimdiye kadar, dünya sakinleri dünyanın on iki ayda üretebileceği kadar hammadde tüketti...


  • Kayıt: 02.08.2022 12:32:20 Güncelleme: 02.08.2022 12:55:24

Araştırmacılar: Dünyanın bu yıl tedarik edebileceği hammaddeler çoktan tüketildi

Bu yıl şimdiye kadar, dünya sakinleri dünyanın on iki ayda üretebileceği kadar hammadde tüketti.

Bu yıl şimdiye kadar, dünya sakinleri dünyanın on iki ayda üretebileceği kadar hammadde tüketti. Bu, araştırma kuruluşu Global Footprint Network ve Dünya Yaban Hayatı Fonu tarafından rapor edildi ve bu nedenle bugün Dünya Limit Aşımı Günü ilan etti. Bu kuruluşlardan araştırmacılar, insanlığın bu yıl 1.75 toprak tüketeceğini hesapladı.

Küresel Ayak İzi Ağı, yılın geri kalanında Dünya’nın rezervlerinden yararlanmak zorunda kalacağımızı söylüyor. Uluslararası İklim Araştırmaları Örgütü’nden Mathis Wackernagel, “Dünya’nın çok fazla rezervi var, bu yüzden gezegeni bir süreliğine tüketebiliriz, ama sonsuza kadar değil” dedi. Para harcamak gibi, diyor ki: “Bir süre için kazandığımızdan daha fazlasını harcayabiliriz, ama bir noktada parasızız.”

Küresel Ayak İzi Ağı, 1971’den bu yana, rezervleri daha hızlı kullanmamız gereken zamanın geldiğini söylüyor. O zaman Dünya Limit Aşımı Günü Aralık ayının sonuna kadar değildi:

Hollanda’da Limit Aşım Günü bu yıl 12 Nisan’a denk geldi. Bu, Global Footprint Network’e göre, dünyadaki herkes Hollandalı gibi yaşasaydı, bu yıl 3,6 dünya tüketeceğimiz anlamına geliyor. Geçen yıl Hollanda için hala dünyanın kapasitesinin 2,9 katıydı.

Küresel Ayak İzi Ağı, Amerikalıların daha da büyük bir ekolojik ayak izine sahip olduğunu hesapladı. Herkes bir Amerikalı gibi tüketmiş olsaydı, Dünya’nın doğal kaynakları 13 Mart’a kadar tükenirdi.

Haber: Tarık OKAN