Drie HEMA-winkels failliet binnen enkele dagen


  • Kayıt: 23.10.2014 19:24:00 Güncelleme: 23.10.2014 19:24:00

Drie HEMA-winkels zijn binnen enkele dagen tijds failliet gegaan. Eind vorige week ging de vestiging in Kerkrade failliet, gisteren kondigde de HEMA aan dat de ondernemer die de vestigingen in Hoevelaken en in Nijkerk exploiteert, ook faillissement zal aanvragen.

 

Het kwam tot voor enkele maanden nooit voor, failliete HEMA's, maar nu staat de teller al op vier. De primeur was voor de vestiging in Geleen, die in maart dit jaar het loodje legde. Alle vier de failliete winkels zijn eigendom van zelfstandige ondernemers die de HEMA-formule huren, zogenaamde franchisers.


De eigenaar van de winkels in Hoevelaken en Nijkerk, Frederik van Maanen, wil niet aan de telefoon komen. Volgens de HEMA hebben de faillissementen niets te maken met de gang van zaken bij de HEMA als geheel. Het heeft deels te maken met de slechte gang van zaken in de detailhandel, en met lokale problemen.


De winkel in Kerkrade ging failliet omdat het centrum waar de winkel staat al jarenlang een hopeloze bouwput is, zegt de woordvoerder van de HEMA. 'Die vestiging was van een heel goede ondernemer die een bloeiende zaak heeft in Landgraaf.'

 

Over ondernemer Van Maanen en zijn winkels in Nijkerk en Hoevelaken zegt hij slechts dat Van Maanen financiële problemen bleek te hebben met de verhuurder van zijn panden en dat de HEMA daarop besloot niet meer te leveren. Volgens gegevens bij de Kamer van Koophandel had Van Maanen al sinds 2011 een negatief eigen vermogen, dus meer schulden dan bezittingen. Dat verdubbelde tot 821 duizend euro vorig jaar.


De winkel in Geleen die in maart failliet ging, zat in een nieuw en duur winkelcentrum dat met ernstige leegstand kampte. Of de winkels in Nijkerk, Hoevelaken en Kerkrade behouden blijven voor de HEMA, moet nog blijken. 'Ze moeten winstgevend kunnen worden geëxploiteerd', aldus de woordvoerder. De HEMA zal gewoon aansluiten in de rij van schuldeisers. Het zal niet zijn spullen uit de winkel halen voor het faillissement wordt uitgesproken. 'Wij zijn geen cowboys.'


De HEMA heeft al geruime tijd een conflict met de vereniging van franchisers. Vorig jaar schreef HEMA's bestuursvoorzitter Ronald van Zetten al weten dat wie niet tevreden is, elke vijf jaar zijn contract kan beëindigen. Onlangs spanden twee ondernemers een rechtszaak aan om een bijdrage uit het marketingfonds van de HEMA te krijgen. Zij treden daarmee op voor hun vereniging, VAB-HEMA.


De helft van de 522 Nederlandse HEMA's is van franchisers. Of er meer failliet gaan, wilde de woordvoerder niet uitsluiten. 'Het speelt nu niet', zei hij. Ook met de HEMA zelf gaat het niet goed. Het verlies in het afgelopen kwartaal is opgelopen tot ruim 30 miljoen euro. In de zomer slaagde de HEMA er wel in zijn schulden opnieuw te financieren, middels twee obligatieleningen van samen 715 miljoen euro. Sindsdien is de koers daarvan enorm gedaald. Bestuursvoorzitter Ronald van Zetten noemde de HEMA onlangs echter 'een financieel sterk bedrijf'.
Volkskrant