AB ülkeleri içinde “en yüksek dördüncü” satın alma gücü Hollandalılarda

Hollanda İstatistik Kurumu CBS, 27 AB ülkesini “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYİH)” açısından değerlendirdi. Bu gösterge, o ülkede kişi başına ne kadar üretim yapıldığını ortaya koyuyor ve o ülkenin refah seviyesi hakkında fikir veriyor...


  • Kayıt: 19.04.2023 16:07:39 Güncelleme: 19.04.2023 22:19:58

AB ülkeleri içinde “en yüksek dördüncü” satın alma gücü Hollandalılarda

Yapılan değerlendirmede; Hollanda, 45.000 avro ile, AB ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Geçen yıl, birçok Hollandalı'nın satın alma gücü, yüksek enerji fiyatları nedeniyle darbe almıştı.

Listenin başında ise Lüksemburg yer alıyor. Bu ülkenin puanlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni ise, ülkedeki yabancı çalışan sayısının fazlalığı. Bu çalışanlar üretime katkı sağlarken, nüfusa eklenmiyor.

İrlandalıların da yüksek bir GSYİH'sı var. Bunun da nedeni, bazı büyük teknoloji şirketlerinin, uygun vergi kuralları nedeniyle bu ülkede bulunması.

Hollanda; Lüksemburg, İrlanda ve Danimarka’dan sonra dördüncü sırada yer alsa da yaklaşık 35.000 avroluk Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde ve Belçika, Almanya ve Fransa gibi komşu ülkelerden de daha iyi durumda bulunuyor. Bulgaristan ise Romanya ve Hırvatistan'ın gerisinde, sıralamanın en altında yer alıyor.

Lahey / Furkan TURGUT