Hollanda’da yeni bir kemer sıkma politikası gündemde

Hollanda’da koalisyon hükümetinin bütçe ön görüşmelerinden, yeni bir “tasarruf planı” çıktı ve Hollanda kabinesi bugün, gelecek bütçe yılında yeni bir “tasarruf paketi” uygulama kararı aldı...


  • Kayıt: 26.04.2023 19:33:13 Güncelleme: 26.04.2023 19:36:21

Hollanda’da yeni bir kemer sıkma politikası gündemde

Yeni tasarruf planı uyarınca, bütün bakanlıkların tasarruf yapması sağlanacak. Bu kapsamda; örneğin, ücretsiz olması planlanan çocuk bakımı planları 2 yıl ertelenecek.

Tasarruf uygulamalarının en büyük nedeni ise; pandemi döneminde düşük bir faiz oranı ile borçlanan Hollanda’nın devlet borçlarının, faizlerdeki yüksek artışlardan olumsuz etkilenmesi ve mülteci sayısındaki artış sonucu belirgin biçimde artan bakım ve konaklama giderleri olarak gösteriliyor. Ancak, Hollanda’nın, Rusya-Ukrayna savaşı giderlerine ayırdığı bütçede bir kısıtlama olmayacak. Dolayısıyla, Hollanda, sonunun nereye varacağı ve ülkeye maliyetinin ne kadar olacağı bilenmeyen bu anlamsız savaşa finans desteği vermeye devam edecek.

Önümüzdeki günlerde netleşecek olan tasarruf tedbirleri sonucu, devlet sübvansiyonuna bağımlı hizmet sektörlerinin ciddi zorluklar içerisinde kalmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Bu sürecin bedelini ise, en büyük oranda ve hep olageldiği üzere, dar gelirliler, fakirler ve göçmenler ödeyecek.

Lahey / Nejat SUCU