“Türk Hızlı Teslimat Şirketi Getir, Hollanda'dan Ayrılmayı Düşünüyor"

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a göre; kısa süre önce rakibi olan Gorillas'ı satın alan hızlı teslimat şirketi Getir, Hollanda ve İtalya'dan çekilmeyi düşünüyor. Gazete, Getir’in ağır maddi kayıplar verdiğini yazıyor...


  • Kayıt: 16.07.2023 12:24:45 Güncelleme: 16.07.2023 12:24:45

“Türk Hızlı Teslimat Şirketi Getir, Hollanda'dan Ayrılmayı Düşünüyor"

Getir ise bu iddiaların tamamen spekülatifolduğunu söylüyor. Şirket, bu yılın başlarında İspanya, Portekiz ve Fransa'dan ayrılmıştı.

Getir, kayıpları azaltmak ve yatırımcıları şirkete yeni para yatırmaya ikna etmek için maliyetleri de önemli ölçüde azaltmak istiyor ve başlangıçta, yatırımcılardan 500 milyon dolar toplamayı planlıyor.

Şirketin, bundan böyle, “karanlık mağazalar”olarak da bilinen kendi dağıtım merkezlerinden değil; yerel bayilerden ürün dağıtacağı da iddia ediliyor. Şirket, bu konudaki sorulara yanıt vermedi.

“Mantıksız değil.”

ING'de perakende konusunda uzman olan Dirk Mulder, Getir'in Hollanda'dan çekilmesinin mantıksız olmayacağını düşünüyor. Mulder, “Faiz oranlarındaki artış nedeniyle yatırımcılar bu tür girişimlere para yatırma konusunda isteksiz hale geldi. Ne de olsa, artık başka yatırımlar da o yatırımcılar için ilgi çekici. Yatırımcılar, artık, para yatırdıkları şirketlerin karlı olup olmadığına daha eleştirel bakıyorlar.” diyor.

Amsterdam Belediye Meclisi, geçtiğimiz mayıs ayında, teslimatların yapıldığı sözde “karanlık mağazaların” şehirdeki yerleşim bölgelerinde artık hoş karşılanmadığına karar verdi. İmar planı yeniden düzenleniyor ve Getir, Flink ve Gorillas gibi hızlı teslimat firmalarımerkezden taşınmak zorunda kalıyor. Mulder, "Getir gibi bir hızlı teslimat şirketinin, bu durumun kendileri için karlı olmayacağını düşündüğünü tahmin edebiliyorum." diyor.

Ekonomi

Mulder, “Korona sırasında tüketiciler hızlı teslimat şirketlerinden daha fazla sipariş verdiancak mevcut enflasyonla birlikte tüketiciler maliyetlerine daha fazla dikkat ediyor diyor. Hızlı teslimat gibi lüks bir model, bu durumda pek de cazip değil." şeklinde konuşuyor.

Bu yılın başında, Amsterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde Dijital Ticaret dersi veren Jesse Weltevreden, hızlı teslimat şirketlerinin iş modelinin "her yönden bocaladığı" sonucuna vardı. Bunun nedeni, hızlı teslimat şirketlerinin süpermarketlerle rekabet etmesiydi. Weltevreden, süpermarketlerin daha avantajlı olduğunu söyledi. Ne de olsa, onlar zaten yerleşim yerlerindeler ve oradan teslimat yapabilirken, hızlı teslimat şirketleri yeni şubeler açmakta zorlanıyor.

Amsterdam / Ebubekir TURGUT