TÜRKİYE’NİN İSRAİL'E İTHALAT VE İHRACATI DURDURMASI HOLLANDA MEDYASINDA GENİŞ YER ALDI

Financieele Dagblad’da David de Jong’un yazdığı makaleyi özetliyoruz...


  • Kayıt: 14.05.2024 10:44:25 Güncelleme: 14.05.2024 10:46:04

TÜRKİYE’NİN İSRAİL'E İTHALAT VE İHRACATI DURDURMASI HOLLANDA MEDYASINDA GENİŞ YER ALDI

Bloomberg'in edindiği bilgilere göre Türkiye, İsrail'e yönelik tüm ithalat ve ihracatı durdurdu. Bu hamle, Hamas ve İsrail arasındaki Gazze Savaşı'nda gerginliği daha da tırmandırıyor.

Türkiye'nin bu kararı, 9 Nisan'da bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararının genişletilmiş bir versiyonu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik eleştirileri artarken, bu adım hükümet tarafından resmi olarak teyit edilmedi. Ticaretin ne zaman yeniden başlayacağı da belirsizliğini koruyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise bu duruma sert tepki gösterdi. Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın bu hamlesinin uluslararası ticaret anlaşmalarını ihlal ettiğini savundu. Katz ayrıca, Türkiye'den ithalata alternatifler bulmak için bakanlığına talimat verdiğini açıkladı.

2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 6,8 milyar dolara ulaşmıştı. Bunun %76'sı Türkiye'nin İsrail'e yaptığı ihracatı oluşturuyordu.

Uzmana göre bu durum Erdoğan'a pahalıya mal olacak. Chatham House'dan Orta Doğu Analisti David Butter, İsrail'in Türkiye'nin en önemli 15 ihracat pazarından biri olduğunu ve toplam ihracatın %2'sini oluşturduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin bu adımı, İsrail'e karşı yasal bir hamle de içeriyor. Ülke, Güney Afrika'nın Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı davaya katılma kararı aldı. Türkiye, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçluyor.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler gergin. Ağustos 2023'te uzun yıllar süren gerginliğin ardından normalleşen ilişkiler, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısıyla tekrar krize girdi. O tarihten bu yana Erdoğan, Hamas militanlarını "özgürlük savaşçıları" olarak nitelendirerek İsrail'e sert eleştiriler yöneltti.

Gazze'de yaşanan çatışmada hayatını kaybedenlerin sayısı 34.000'i aştı. Türkiye, ABD ve AB'nin aksine Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyor. Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniyeh'i de geçtiğimiz ay misafir etmişti.

Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırıyor ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği belirsizliğini koruyor.