Hollanda Başbakanı, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Görüştü

Hollanda Başbakanı Rutte, İsrail Cumhurbaşkanı Prez'le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.


  • Kayıt: 09.12.2013 07:57:00 Güncelleme: 09.12.2013 07:57:00

Hollanda Başbakanı Rutte, İsrail Cumhurbaşkanı Prez'le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.
İsrail temaslarını sürdüren Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Şimon Prez'le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.
Hollanda'nın, İsrail ile Gazze sınırındaki Kerem Salom sınır kapısına Filistinlilere ait malların geçişleri sırasında kolaylık sağlaması şartı ile kurduğu elektronik kontrol geçiş sistemini Mark Rutte'nin geçişler sırasında işleyişini yerinde görme talebi, İsrail makamlarının engellmesine takılmasıyla ortaya çıkan gerginlik Netanyahu ile yaptığı ortak basın toplantısına da yansıdı.
Yaşanan diplomatik gerginliğin ardından konuk Başbakan Rutte, akşam saatlerinde Netanyahu ile Tel Aviv'in kuzeyindeki Herzilya şehrinde bir araya geldi.
İkilinin görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Netanyahu bir gazetecinin konuyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bizim için Gazze'den gelenlerin savaş materyalleri olmaması çok önemli. Örneğin yeni bir tünel ortaya çıkardık. 700 ton çimento kullanılmış. Bir tünelde 700 ton çimento. Biz bundan en az 15-20 tane daha olduğunu düşünüyoruz. Biz onlara çimentoya izin verdik onlar bunu bize karşı saldırmak ya da adam kaçırma amaçlı tünelde kullandılar. Bu amaçla Gazze'den çıkanları kontrol edecek tarayıcıyı memnuniyetle karşıladık. Ama bizim kaygımız güvenlik, refahı önlemek değil. Hollanda tarayıcısı bu nedenle önemli bir katkı. Orada yerinde. Avrupa pazarlarına açılacak malların çıkışında kolaylık sağlayabilir.
Şundan emin olmalıyız, Gazze'den çıkan malların Filistin otoritesinin olduğu yerlere patlayıcı ya da silah taşımadığından emin olmalıyız. Aşama aşama gidelim. Tarayıcı güzel, güvenlik için önemli. Refah için önemli olacak. Birlikte bir adım atacağız."
Rutte ise konuyla ilgili yorum yapmadı. İsrail'in güvenliğinin kendileri için hep önemli olduğunu vurgulayan Rutte, akşam yapacakları ortak çalışma yemeğini sabırsızlıkla beklediğini söylemekle yetindi.