Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin yüzüncü günündeyiz.


  • Kayıt: 09.02.2019 19:17:00 Güncelleme: 09.02.2019 19:17:00

Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin yüzüncü günündeyiz. 


100 gün önce (31 Ekim 2018) bugün, T. C. Lahey Büyükelçisi Sayın Şaban Dişli Hollanda Kralı Willem-Alexander’a güven mektubunu sunmuştu. Biz de, meraklı ve gönüllü olarak, sözkonusu 100 günlük icraatı, medya ve özel kaynaklardan takip edebildik. 100 günlük normalleşen diplomatik ilişkilerin kısaca özetini sizlerle paylaşmak istedim.


Büyükelçi Dişli’nin 100 günlük icraatında, zamanını üçe bölmüş olduǧunu görüyoruz. 
Bunlar: Türk toplumu, siyaset ile temas ve Türkiye-Hollanda işbirliği alanlarını geliştirmek. Pratikte ise, Hollandalı mevkidaşları ve Büyükelçilerle görüşme, Belediye Başkanlarını ziyaret, Uluslararası etkinliklerde Türkiye’yi temsil etmek, Hollanda’ya gelen Türk Bakan ve heyetlerle buluşma, Avrupa düzeyinde temaslar, Türk STK temsilcilerini kabul ve Türk vatandaşlarıyla buluşma, olarak görülüyor.


Büyükelçi Sayın Şaban Dişli, Hollanda Kralı Willem-Alexander’a güven mektubunu sunduǧu gün bir basın açıklaması yaptı. Büyükelçi olarak göreve başladıǧını duyurdu. Türkiye Hollanda ilişkilerin ve işbirliǧinin dört asırı aştıǧını ve bundan böyle de devam edeceǧini belirtti. Dişli, bir başka basın açıklamasında ise, diplomatik ilişkilerdeki gerginliǧin, Hollanda Türk toplumunda oluşturduǧu travmayı ve Hollandalılar nezdinde oluşan yanlış algıyı hep birlikte el ele vererek düzeltmeye çalışacaklarını söyledi.


Hollandalı mevkidaşlarından başka, Hollanda Senatosu Başkanı Ankie Broekers-Knol ve Hollanda Parlamentosu Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Pia Dijkstra’ya nezaket ziyaretlerinde bulunan Büyükelçi Dişli, ayrıca Hollanda Senatosu Üyesi Tiny Kox ile görüştü.


Nikaragua Büyükelçisi Noguera de Argüello ve Filistin’in Lahey'deki Büyükelçisi Sayın Rawan Sulaiman’a da Büyükelçinin nezaket ziyaretileri arasında yer alıyor.


Rotterdam’da meydana gelen 11, 12 Mart olaylarında önemli rol oynayan Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb’e nezaket ziyaretinde bulunan Büyükelçi Şaban Dişli, hanımefendi ile birlikte Wassenaar Belediye Başkanı Frank Koek'un akşam yemeǧine katıldı.


100 günlük icraatı arasında Hollanda Dış Yatırım Ajansı’nın, 40. Yıldönümü etkinliği, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Dördüncü Gözden Geçirme Konferansı, Devletler Yıllık Konferansı gibi etkinliklere katılan Büyükelçi Dişli, farklı zamanlarda Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı Genel Sekreteri Christophe Bernasconi, Hollanda Ekonomik İşler ve İklim Siyaseti Bakanı Eric Wiebes, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşbirliği’nden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Thijs van der Plas ile görüşmeler yaptı.


Çeşitli vesilelerle Hollanda’ya gelen Türk Bakan ve Yardımcılarını kabul eden ve programlarına eşlik eden Büyükelçi Şaban Dişli, Hollanda Türk Sivil Toplum temsilcileri ve Türk toplumuyla da buluşmalar gerçekleştiriyor. Büyükelçi, Cuma günlerini mümkün olduğunca boş bırakıp değişik cami cematleri ile buluşuyor.


Büyükelçi Dişli’nin yoǧun görüşmeleri Şubat ayında da devam ediyor. Dişli, bu hafta Hollanda Ekonomi ve Kalkınma İşbirliǧi Bakanı Sigrid Kaag ve Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Tamara van Ark ile, 20 Şubat tarihinde de Dış İşleri Bakanı Stef Blok ile görüşecek.


Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoǧlu’nun 11 Nisan Hollanda ziyareti ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoǧan’ın Başbakan Rutte’yi bir çalışma yemeğine daveti ise üzerinde yoǧun çalıştıǧı iki konu Sayın Dişli’nin...
Bir başka gelişme ise, Hollanda Ekonomi ve Kalkınma İşbirliǧi Bakanı ile Tükiye Ticaret Bakanı'nın Temmuz ayında İstanbul ve Ankara’da görüşmeleri.


Evet, Türkiye Hollanda diplomatik ilişkilerinin normalleşmesinin ilk 100 gününde Büyükelçi Şaban Dişli’nin icraatı başlıklar halinde böyle. Yoǧun bir program ve eylem planı var ortada. Kolay deǧil, iki ülke uzun bir süre maslahatgüzarlık seviyesinde temsil edildi. Öyleki, makamda olan zevat cesaret edip maillere cevap bile vermedi. Velhasıl. İki ülke lişkilerinin normalleşmesi zaman alacak elbette. Büyükelçi Dişli’nin misyonu kolay deǧil. Taşlı ve çakıllı yollardan geçiyor. Allah yardımcısı olsun. 

Veyis Güngör