Selçuk Öztürk ile De Graaf arasındaki münakaşa, Hollanda siyaset dünyasındaki dengeleri alt üst etti.


  • Kayıt: 10.02.2019 18:42:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:16

Selçuk Öztürk ile De Graaf arasındaki münakaşa,
Hollanda siyaset dünyasındaki dengeleri alt üst etti.


 

Selçuk Öztürk ile De Graaf arasındaki münakaşa, 
Hollanda siyaset dünyasındaki dengeleri alt üst etti.


Öztürk'ün suçlamasına dayanamayan ırkçı partili De Graaf, 'Seni ömür boyu takip edeceğim, elimdem kurtulamazsın' tehdidinden sonra özür diledi ama, Öztürk polise gidecek.


Tartışma konusu: Sosyal yardım ödeneği alan Türkler'in Türkiye'deki mal varlıklarının kontrolu.


İlhan KARAÇAY'ın haberi:


Geri kalmış ülkelerdeki ve haliyle de Türkiye'deki parlamentolarda meydana gelen gayri medeni tartışmalar ve kavgaların bir benzeri, Hollanda parlamentosunda da yaşandı.
Siyaset bilimcilerin, 'Hollanda gibi uygar bir ülkeye yakışmayan sahneler' olarak nitelediği tartışma, Türk asıllı milletvekili Selçuk Öztürk ile Hollandalı Machiel de Graaf arasında yaşandı.


Her şey, sosyal ödenek alan Türkler'in, Türkiye'deki mal varlıklarının araştırılması konusundaki tartışma ile başlamıştı.
Hollanda'da yüksek mahkeme, bazı belediyelerin başvurusu üzerine ele aldığı 'Mal varlığı kontrolu' konusunda olumlu bir karar çıkarmıştı. Bunun üzerine bazı belediyeler, sosyal ödenek alan Türkler'in, ülkelerindeki mal varlıklarını kontrola başlamıştı.


DENK Partisi Başkanı ve milletvekili Selçuk Öztürk, bu konuda mecliste ilgili Bakan'a, ''Bu uygulama neden sadece Türkler için yapılıyor. Türkiye'de, İtalya'da, İspanya'da pek çok Hollandalı'nın da mal varlığı var. Bunlar neden kontrol edilmiyor?'' sorusunu yöneltti.
İlgili Bakan, uygulamanın sadece Türkler için geçerli oluşunu gözden geçireceğini belirtirken, ırkçı partisi PVV milletvekii Machiel de Graaf, uygulamanın yerinde olduğunu belirttikten başka, 'Türkler defolup gitsinler' diye ağır hakarette bulundu. Bunun üzerine çok sinirlenen Selçuk Öztürk, elinde bir gazete kupürünuü göstererek, 'Türkler için bu kötü sözleri kullanan şahıs, geçmişte sosyal ödenek yolsuzluğu yapmıştır.' suçlamasında bulundu.
De Graaf da bunun üzerine sinirlendi ve 'Seni ömür boyu takip edeceğim, elimdem kurtulamazsın' tehdidini savurarak çıkış kapısına doğru yürümeye başladı. Selçuk Öztürk de, 'Hadi evine git' deyince geri dönenen De Graaf ile Öztürk arasında vuruşmalı bir kavgaya ramak kalmıştı.


Parlamento Başkanı Fas asıllı bayan Khadija Arib, bu tartışmanın seviyesinin çok düşük olduğunu belirterek, tarafların sözlerini geri almalarını ve özür dilemelerini istedi.
De Graaf sözlerini geri aldı ve özür diledi. Öztürk ise, 'Benim geri almam gereken sözüm yok, özür de dileyecek bir durum yok' dedi.


Parlamentodaki bu tartışma, Holanda televizyonlarında ve yazılı basında çok geniş yer aldı.
Siyasi yorumcu Frits Wester, son zamanlarda parlementodaki tartışmaların seviyesinin düşmekte olduğunu belirtriken, ''Eskiden bir Asya ülkesinde parlamentoda yaşananları gülerek izliyorduk. Şimdi aynı durum bizim parlamentoda yaşanır oldu'' dedi. 
Meclis başkanının da gevşek davrandığını belirten Wester, ' Mecklis Başkanı, en azından salondan atma zezası verebilirdi' diye devam etti.


Selçuk Öztürk, kendisini sözlü olarak tehdit eden De Graaf için polise gideceğini ve suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Öztürk, 'Şimdi dokunulmazlığı olsa da, milletvekilliğinden sonra cezaya çarptırılmasını sağlayacağım' diye devam etti.