AB siber saldırı gerçekleştirenlere yaptırım uygulayacak


  • Kayıt: 19.05.2019 18:05:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:53

AB siber saldırı gerçekleştirenlere yaptırım uygulayacak


Avrupa Birliği bundan böyle birlik dışından üye ülkelere veya kurumlara siber saldırı gerçekleştirenleri ve bu kişilere yardımcı olanları kara listeye alarak sorumlu olarak görülen kişi ve kurumlara yaptırım uygulayacak.


Avrupa Birliği Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada yaptırımlar arasında seyahat yasağı ve mal varlıkların dondurulmasının bulunduğu belirtildi. Ayrıca Avrupa Birliği'nde bulunan kişi ve kurumların kara listede olanlarla irtibata geçmesi yasaklanacak.

 

Lojistik destek sağlayanlar da cezalandırılacak


Yazılı açıklamada "Avrupa Birliği ilk defa siber saldırı gerçekleştiren kişi ve kurumlara yaptırım uygulayacak. Bu insanlara veya kurumlara ekonomik, teknik veya lojistik destek sağlayan kişiler de cezalandırılacak." ifadeleri yer aldı.


Amaç vahim ekonomik sonuçlar doğurabilecek siber saldırıları önlemek.


Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinen 164 kişi AB tarafından kara listeye alınmıştı. Siber saldırılar gerçekleştirenler de benzer cezalara maruz kalacak.


Hollanda 4 Rus vatandaşını sınır dışı etmişti


Yazılı açıklamada belli bir ülkeye atıfta bulunulmuyor ancak Avrupalılar son dönemde Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran'dan yapılan saldırılar konusunda endişelerini dile getirmişti.


Hollanda istihbarat örgütü Nisan 2018 yılında Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne yönelik (OPCW) siber saldırı hazırlığı içerisinde olan 4 Rus ajanını sınır dışı ettiklerini duyurmuştu.

 

Euronews