Millî Görüş (IGMG): Saadet Partisi veya herhangi bir siyasi parti ile doğrudan veya dolaylı hiçbir şekilde bağımız yoktur


  • Kayıt: 20.05.2019 14:21:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:53

Millî Görüş (IGMG): Saadet Partisi veya herhangi bir siyasi parti ile doğrudan veya dolaylı hiçbir şekilde bağımız yoktur



İslam Toplumu Milli Görüş, son dönemde bazı çevreler tarafından her hangi bir siyasi partiye angaje edilmeye çalışılmasını sert biçimde yalanladı. Konuya yönelik şu açıklamada bulundu.



İslam Toplumu Millî Görüş siyasi ve finansal açıdan bağımsız bir teşkilattır



İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Yönetim Kurulu, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinde bazı politikacıların demeçleri ve medya organlarında çıkan birtakım haberler münasebetiyle bir açıklama yayınladı. Söz konusu demeç ve haberlerde IGMG bazı kuruluşlarla ve parti şubeleriyle “Millî Görüş Hareketi” ifadesi altında birleştiriliyor. Konuyla alakalı IGMG Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “IGMG siyasi ve finansal açıdan bağımsız bir teşkilattır.” vurgusu yapılırken, açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“İslam Toplumu Millî Görüş merkezi Köln’de bulunan bir İslami cemaattir. Avrupa, Amerika, Kanada ve Avustralya’da IGMG’ye ait yüzlerce cami bulunmaktadır. IGMG’nin 2 bin 500’ü aşkın kültür ve eğitim merkezinin yanı sıra sosyal ve dinî hizmet alanlarında şubeleri bulunmakta, buralarda binlerce insan aktif olarak hizmet vermektedir. İslam Toplumu Millî Görüş’ün yaklaşık 165 bin üyesi olmakla birlikte, Teşkilat yaklaşık bir milyon kişilik cuma cemaatine hitap etmektedir. IGMG, ‘Millî Görüş’ adını isminde kullanan tek dinî cemaattir. İnsanların güven duyduğu bir teşkilat olan IGMG yıllardan beri Müslümanların temel dinî ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunmaktadır.


Bazı oluşumların ‘Millî Görüş’ terkibini veya ‘Millî’ ifadesini kendileri için kullandıklarını görmekteyiz. Söz konusu oluşumların kendilerini bu şekilde isimlendirmelerinin medya organlarında ve siyaset kanadında ayırt edilmeksizin kabul edildiği görülmekte, bu da sonuç olarak İslam Toplumu Millî Görüş hakkında kasıtlı bir resmin ortaya çıkmasına sebebiyet vermeye çalışılmaktadır.


Bunun en son örneği Avusturya’da görülmüştür. Avusturya’da bazı gazeteler ‘Millî Görüş lokallerinin’ açılış haberini yapmışlardır. Bu bağlamda ‘Avrupa Gençlik Derneği’ (AGD) lokallerinin açılışı bir İslam Toplumu Millî Görüş gençlik lokalinin açılışı gibi gösterilmiştir. Bunun üzerinden IGMG’nin ‘Saadet Partisi’ ile ilişkilendirilmesine çalışılmıştır.


İsimler üzerinden yapılan bu gibi yakıştırmalar münasebetiyle ifade etmek isteriz ki; İslam Toplumu Millî Görüş’ün, Saadet Partisi veya herhangi bir siyasi parti ile doğrudan veya dolaylı hiçbir şekilde bağı bulunmamaktadır.


Çeşitli ülkelerle etnik bağı bulunan İslam Toplumu Millî Görüş üyeleri, tarihî gelişimi göze alındığında çoğunluk olarak Türkiye kökenli insanlardan oluşmaktadır. Her üyemizin kendi siyasi görüşü bulunmaktadır. IGMG kendi üye yapısındaki bu fikrî çeşitliliğe ve heterojen yapıya değer vermekte, bu hususiyetin içini de siyaseten tarafsız duruşuyla doldurmaktadır.


Medya kuruluşlarına ve politikacılara, gelecekte kamuoyunu yanlış bilgilendirmemeleri adına, bu hakikatleri dikkate alma çağrısında bulunuyoruz.”


Not: İslam Toplumu Millî Görüş isminde Hz. İbrâhim’in milletine doğrudan atıf vardır. Kur’an’da birçok yerde Müslümanlar İbrâhim’in “Milleti” olarak ifade edilmektedir. Millet kelimesi tevhit dinini, dolayısıyla da ifade “Millî Görüş terkibi dinî görüşü ifade eder. Bu bağlamda söz konusu olan ulusal bir topluluk değil, dini bir topluluktur. Buna göre “Millî Görüş” terkibi kamuoyunda sıkça rastlanıldığı şekliyle “Ulusal Görüş” şeklinde anlaşılmamalı ve tercüme edilmemelidir.