Nerde Gömülmek İstersiniz?


  • Kayıt: 04.08.2019 16:13:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:11

Nerde Gömülmek İstersiniz?

 

Evet, ölümün yüzü soğuk derler ama, yaşamın bir gerçeği. Hollanda‘da yerleşik yaşama geçtik, kurumlaşma yolunda epeyce yolda kaydettik. 

 

 

Ama bir eksiğimiz var. Nedir diye sorarsak?

 

Kendimize ve bizlerin defnedileceği kendi mezarlıklarımız. 

 

Geçmiş yıllarda çeşitli vakıflar tarafından başlatılan çalışmalar bir sonuç vermedi. Genelde şehirlerin  Genel mezarlıklarında ( Algemene begraafplaats ) Müslümanlar için ayrılmış bölümler bulunmakta. Genelde ayrılan yerlerde mezarlıklarımız 20 yıllık gibi bir süresi bulunmakta ve 20 yıldan sonra bir başvuru ile uzatılması gerekmekte.

 

Hollanda’da Müslüman ve Türk mezarlıklarımıza ihtiyacımız var. Bizler bir ömür boyu defnedilmek isteyen bir toplumuz. 

 

Birici nesil….

 

Evet, birinci nesil doğdukları ve büyüdükleri topraklarda defnedilmek ister. Bunu anlamak için, büyük halk şairi Nazım Hikmet’in yaşamını anlamak gerek. Yaşamı 3 Haziran 1963’de  Moskova’da bir kalp krizi son buldu şairin.2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile tekrar iade-i itibar edilerek Türk vatandaşlığına tekrar kabül edildi.

 

Vasiyetinde şöyle diyordu

...
Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, 
- öyle gibi de görünüyor - 
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni 
ve de uyarına gelirse, 
tepemde bir de çınar olursa 
taş maş da istemez hani... 

 

Hollanda’da yaşayan çocuklar ve torunlar dedelerini ve ebelerinide gelecekte Hollanda’da bir Müslüman Türk Mezarlığında görmek ve ziyaret etmek isteyecekler. Türk Müslüman mezarlıklar çocuklarımız ve torunlarımızın en doğal haklarıdır.

 

Gelecek  bir araştırma yapılarak, kim tarafından ortaya konulursa konulsun Hollanda’ya ilk etapta 5 Müslüman Türk mezarlıkları projesi geliştirilmeli ve gelecekte sınırlı var olan imkanlar iyileştirilmelidir.  Uzun ömürler ve mutluluklar dileğimle.

 

Nejat Sucu