Dünya genelinde büyüyen hammadde açığına ilk çözüm, Hollanda'dan geldi


  • Kayıt: 23.09.2019 09:51:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:19

Dünya genelinde büyüyen hammadde açığına ilk çözüm, Hollanda'dan geldi

 

Hollanda, geri dönüşümde atağa kalkıyor... Ülke, giderek artan hammadde açığını kapatmak için yönünü kullanılmayan cep telefonlarına çevirdi. Bundan böyle kullanılmayan ve bir kenara atılmış cep telefonları, dönüştürülecek.


Dünya genelinde büyüyen hammadde açığına ilk çözüm, Hollanda'dan geldi.

 

Ülke, artık kullanılmayan ve bir kenara atılmış cep telefonlarını geri dönüştürerek ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Cep telefonları, altın, lityum ve kobalt gibi 30 farklı madde içeriyor. Söz konusu maddelerin de 6'sı, "nadir bulunanlar" arasında yer
alıyor.

Bayındırlık Bakanlığı, halen bekletilen 3 milyon cep telefonunu geri dönüşüm merkezlerine bırakmaları için halka çağrı yaptı. Bakanlık "potansiyel altın madeni" olarak adlandırdığı elektronik atıkların her yıl en az yüzde 65'ini geri dönüştürmeyi
hedefliyor. Ancak geri dönüşüm merkezlerine yeterli oranda eski telefon ve elektronik eşya gelmediği için, bu oran şimdilik yüzde 49'da kalmış durumda.

Başta cep telefonları olmak üzere, birçok elektronik cihazda ciddi miktarda antimon bulunuyor. Dünyadaki antimon rezervleri ise 30 yıl içinde tükenecek.