Hollanda’da toplam 34 bin ile 51 bin arası emekli aile AIO ek ödeneği için başvuru yapmadı


  • Kayıt: 20.11.2019 13:45:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:29

Hollanda’da toplam 34 bin ile 51 bin arası emekli aile AIO ek ödeneği için başvuru yapmadı

 

Hollanda’da tam Emekli aylığı (De AOW, Algemene Ouderdomswet) alamayan, Hollanda’da 50 yıl ikamet etmeyen ve yeteri derecede İşveren emekli sandığı primleri biriktirmeyen (Pansıoen uıtkering) binlerce Türk emeklisi, yaşlılar ek ödeneği (Aanvullende inkomensvoorziening ouderen, AİO) almak içinde başvuru yapmamaktadırlar.

 

Hollanda’da toplam 34 bin ile 51 bin arası emekli aile AİO ek ödeneği için başvuru yapmamış bulunmaktadırlar.

 

Emekliler ek ödeneği (AİO) almanın şartları, sosyal geçim yardımı (Bijstand/Partıcipatieuitkering) aynısı olup ödenek almada gelir, mal, mülk ve ailenin yurtdışındaki mal ve mülk varlığı değerlendirmeye alınmaktadır. Ayrıca Emeklilik ek ödeneği (AİO) alanlar bir yıl içinde en fazla üç ay yurtdışında izin yapma hakkına sahiptirler.

 

Hollanda her 6 ayda bir enflasyona endeksli yasal asgari ücret 1 Ocak 2020 ‘de brüt 1.653.60 avro’dur. (Het wettelijk brutominimumloon (WML), per 1 januarı 2020: € 1.653,60 per maand).

 

Emekli Türk yaşlıların Sorunları ?

 

Emekli Türk yaşlıları yasal asgari ücretin altında gelire sahip olmaları, zorunlu hastalık giderlerini ve primlerini ödeyemeyemez durumda bulunmaktadırlar. Hastalıklarını mümkün olduğu kadar erteleyip, izine gidildiği zaman tedavi olmayı istemektedirler.

 

Son çare olarak…

 

Evet son yıllarda kimsenin ilgi ve kazanç alanınına girmeyen fakir emeklilerimiz, gönülsüzde olsa, istemiyerek çocuklarını ve torunlarını Hollanda’da bırakarak Türkiye’ye döndüler ve dönmeye devam etmekteler.

 

Varlık araştırması

 

Sosyal geçim yardımı (bijstand) alanların varlık araştırması belirli bir yasal düzenleme yapılmadan gelecek yıllarda başımızı ağrıtacak ve kötü olan moralımizi  ve sağlığımızı daha da bozacak.

 

Politik çözüm gerekli

 

Evet geçen yıllarda bizleri temsil ettiklerini söyleyen hiç bir politikacıdan ve halkın temsilcilerinden varlık araştırmaları konusunda çözüm önerilerini göremedik.

 

Bir hariç, kim mi ?

 

Türk’lerin hala saygıyla andığı  büyük politikacı Joop den Uyl’in kızı Şaşkıa Noorman – Den Uyl (1994-2006/PvdA) Temsilciler Meclisi üyesi iken, Hollanda Temsilciler Meclisine (Tweede Kamer) sunduğu bir önergede;“ Göçmenlerin yurtdışında mal varlıklarının 300 bin güldene(140 bin avro) kadar araştırma dışı bırakılması önergesi vermiş“ ve Hollanda Temsilciler Meclisin de var olan politik partilerden destek görememişti. Belirli bir özel grup için özel yasa uygulanamazdı.

 

Yasalar, toplumun rahat ve kaliteli bir yaşamı için vardır, Halkın politikacıları halk için yasa yapmakla yükümlüdürler. Var olan yasaların arkasına saklanan politikacıların, uzun nefesli olmadıklarını geçen yıllarda gördük.

 

Lahey/Nejat SUÇU