Bir zamanların Hollanda toprağı New York


  • Kayıt: 30.11.2019 18:22:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:31

Bir zamanların Hollanda toprağı New York

 

New York günümüzde dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri. Dünyanın en çok turist çeken kentlerinden biri olan bu gökdelenler şehri bugün Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomik can damarı olsa da yüzlerce yıl önce aslında bir Hollanda toprağıydı. Hatta o dönemde bugünkü Manhattan adasının adı da New Amsterdam olarak biliniyordu.

 

 

New York günümüzde dünyanın en büyük şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yakasında Atlantik kıyısında bulunan New York ABD'nin en önemli kenti.

 


Dünya ekonomisinin merkezlerinden biri olan New York, günümüzde yüzlerce gökdeleni, canlı kent yaşantısı ve kent dokusuyla ünlü.


9 milyona yakın kişinin yaşadığı New York, ABD'nin Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan ettiği dönemde ülkenin başkentliğini üstlendi. İki yıl boyunca ABD'nin başkentliğini yapan New York, Washington DC bu unvanı elde ettikten sonra da ülke için önemini korudu.


Dünya ticaretinin kalbinin attığı ve 5 borough yani bölgeye ayrılmış olan New York, bir zamanlar Hollanda toprağıydı.

 


16. yüzyılda bir Hollandalılar Manhattan'a yerleşmeye başlarken buraya New Amsterdam demeye başlar. Bölge bir süre boyunca bu isimle anılır.


17. yüzyıl boyunca etkisiyle gelişen Hollanda bu dönemde "Altın Çağ" yaşamaktaydı. Bu dönemde ticaretle gelişen ülkenin bir sömürgesi olan New Amsterdam sonrasında İngilizlere satılır. Hollandalılar bu dönemde ilgilerini Güney Amerika, Güney Afrika ve Endonezya'ya çevirir.


Manhattan adasını satın alan İngilizler buraya yerleşmeye başlar ve bu dönemde kentin adı da değişir. İngiltere'nin kuzeyinde bulunan York kentine istinaden yerleşimin adı New York'a dönüştürülür.


19. yüzyılda Avrupa'dan göçmenlerin akmaya başladığı kent hızlı bir gelişim kat eder. Bu dönemde inşa edilmeye başlayan gökdelenler hem yeni teknolojinin hem de görkemli bir kentin habercisiydi.


Bölgenin adı New York'a dönüşmesine rağmen bölgede Hollanda izleri tamamen silinmedi. Manhattan'ın ünlü semtlerinden Harlem adını Amsterdam yakınındaki Haarlem'den almaktadır.