Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu komisyonu Hollanda'daki STK'larla buluştu


  • Kayıt: 15.02.2020 00:56:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:42

Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu komisyonu Hollanda'daki STK'larla buluştu


TBMM Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya: "Yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçti.''

  

TBMM Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Alt Komisyonu üyelerinden oluşan heyet, Almanya, Hollanda ve Belçika'yı kapsayan ziyaretlerinin son gününde Hollanda'daki bazı Türk sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldi.


AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya'nın başkanlığını yaptığı heyette AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli yer aldı.


Heyet, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Komisyon üyeleri görüşmelerin ardından basın mensuplarına Hollanda ziyaretini değerlendirdi. 

 

TBMM Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ifade etti.


Hükümetlerin kendi aralarında zaten görüştüğüne işaret eden Sırakaya, "Bizim siyasi ve parlamento düzeyinde görüşebilmemiz de önemli. Bugün Sosyal İşler Bakanı ve heyeti ile görüşmemizden sonra Parlamentoyu ziyaret ettik. Yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçti. Sorunları açıkça ortaya koyabildiğimiz bir ortamda görüşme yaptık." dedi.


Sırakaya, görüşmelerde 3'üncü ve 4'üncü neslin Hollanda'da karşılaştığı siyasi, sosyal ve kültürel sorunları gündeme getirdiklerini dile getirdi. Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlarını sıkıntıya sokmanın hiç kimsenin faydasına olmayacağını belirten Sırakaya, şunları kaydetti:
"Burada hem Hollanda-Türkiye ilişkilerini ve burada yaşayan Türk vatandaşlarımızın ilişkilerini görebilme imkanımız oldu. Bütün bu sürecin dinamik bir süreç olduğunu görmemiz lazım. Vatandaşlarımızın sıkıntılarını ilgili ülkelerdeki muhataplarımızla görüşmemiz lazım. Biz komisyon olarak sıkıntıları ancak onlarla birlikte çözebiliriz. Görüşmelerimizi de bu çerçeve içerisinde yapıyoruz. Vatandaşlarımız hem Türkiye'ye hem de yaşadıkları ülkeye ait. Bizim amacımız bu çözüme katkı sunmak, sorunun bir parçası olmak değil. Çözümün bir parçası olmak istiyoruz. Bu çalışmalarımızı artan oranda devam ettireceğiz."


Sırakaya komisyonun önemine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer bugün bu komisyon kurulmuşsa bunun birinci harcı 2014 yılında yurt dışındaki ülkelerde vatandaşlarımızın oy kullanabilme hakkının sağlanabilmiş olmasından dolayı olduğunu çok net olarak görebilmemiz lazım. Aksi takdirde yurt dışında vatandaşların sorunlarının Meclise taşınma ihtimali oldukça zordu. Vatandaşlarımızın sadece Hollanda'ya değil Türkiye'ye ait sorunları da var. Bu komisyonda bizim hedefimiz vatandaşlarımızla iletişim halinde olmak ve sahada olup sıkıntıları yerinde tespit etmektir."


Yaşadığı ülkeye entegre olmuş ama entegre olduğu halde hala bir sürü sıkıntıların olduğunu ifade eden Cinisli de "Bu komisyon siyaset üstü bir komisyon ve başarılı olacağına inanıyorum. Çalışmalarımıza hiç bir partiyi ön plana çıkarmadan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın sıkıntılarına yönelik nasıl bir çözüm gerekiyorsa onun çalışmaları içerisindeyiz." diye konuştu.


Çetin de komisyonla ilk defa yurt dışında bu çalışmayı yaptıklarına işaret ederek, şunları söyledi: "Bence çok verimli oldu hem de ülkelerdeki göçmenlerle ilgili yetkili kurumlarla ve bakanlıklarla görüşüldü. Bu komisyonu daimi hale getirilip ihtisas komisyonu olması için gayret göstereceğiz. Çünkü bu bir ihtiyaçtır. Sadece Avrupa'daki Türkleri değil tüm dünyadaki Türkleri de düşünmemiz gerekir."