Brexit sonrası İngiliz firmalar Hollanda’ya taşınıyor


  • Kayıt: 20.02.2020 15:54:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:43

Brexit sonrası İngiliz firmalar Hollanda’ya taşınıyor


İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasıyla birlikte Hollanda’ya taşınan İngiliz firma sayısı giderek artıyor.


Diğer taraftan da İngiliz hükümeti Brexit sonrası ülkeyi “dünyanın en parlak ve en iyilerine açacak” puan tabanlı yeni göç sistemini duyurdu. Artık, AB ülkeleri dahil herkesin İngilizce seviyesi, meslek ve eğitim durumuna bakılacak.Euronews’ten Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre Hollanda Dış Yatırım Ajansı’na (NFIA) göre 2017 yılında İngiltere’den Hollanda’ya taşınan şirket sayısı 38 iken, 2019 yılında bu sayı ikiye katlanarak 78 firmaya ulaştı. 2016 yılından bu yana en az 140 firma İngiltere’den Hollanda’ya taşındı.NFIA konuyla ilgili yaptığı açıklamada Avrupa pazarlarına ulaşma konusunda endişe duyan yaklaşık 425 İngiliz şirketin de ülkeye taşınmayı ciddi bir şekilde gözden geçirdiğini ifade etti.İngiltere’de yerleşik olan çok uluslu firmalar ise Brexit sonrası daha çok endişeli ve bu şirketler Avrupa’da yen bir üs için Hollanda’yı tercih ediyor. Hollanda’nın yanı sıra şirketler için cazip şehirlerin başında Frankfurt, Dublin, Paris, ve Lüksemburg geliyor.

 

Neden Hollanda tercih ediliyor?


Yüksek eğitim seviyesinin yanı sıra Hollandalıların İngilizce dil bilgisi İngiliz şirketler için bir avantaj.Ayrıca Hollanda özellikle taşımacılık ve lojistik sektöründe büyük avantajlara sahip. Ülkenin etkin deniz, hava ve tren yoluna sahip olması hangi sektör olursa olsun İngiliz şirketleri için Hollanda’yı cazip kılıyor.

İngiltere’den göçmenlere yeni kriterler


İngiltere’de hükümet ise, Brexit sonrası ülkeyi “dünyanın en parlak ve en iyilerine açacak” puan tabanlı yeni göç sistemini duyurdu.


İçişleri Bakanı Priti Patel, yaptığı açıklamada, yeni sistemin 1 Ocak 2021’de yürürlüğe gireceğini söyledi. Bunun tüm ülke için tarihi bir karar olduğunu savunan Patel, “Serbest dolaşıma son veriyoruz, sınırlarımızı kontrol altına alıyoruz” dedi.


Patel, İngiliz halkının taleplerini dikkate aldıklarının altını çizerek, “Ekonomiyi ve topluluklarımızı güçlendirerek dünyanın dört bir yanından en parlak ve en iyilerini kendimize çekeceğiz ve bu ülkenin tam potansiyelini açığa çıkaracağız” diye konuştu.


Başvuru sahibinin İngilizce seviyesi, mesleği ve eğitim durumu gibi unsurlar dikkate alınarak yeterli puana erişenlerin ülkeye gelmesine izin verilecek.


Yeni sistemde AB vatandaşları ile AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları aynı şekilde değerlendirilecek. Bilim insanları, mühendisler ve akademisyenler gibi yüksek vasıflı kişilere öncelik tanınacak.


Tüm başvuru sahiplerinin iş teklif almaları veya teklifi yapan şirket ve kurumun senelik asgari 25 bin 600 sterlin (202 bin TL) maaş ödemesi gerekecek.


Düşük vasıflı işçiler için ise belirli bir göç sistemi olmayacak. Bu durumda halen İngiltere’de bulunan AB ülkelerinden gelen iş gücünün yüzde 70’inin vasıflı işçi olma gereksinimlerini karşılayamayacağı değerlendiriliyor.


31 Ocak’ta AB’den ayrılan İngiltere’de yeni sistem, Boris Johnson hükümetinin en önemli seçim vaatleri arasında yer alıyordu.