Hollanda'da 14 Türk koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti


  • Kayıt: 29.03.2020 20:59:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:50

Hollanda'da 14 Türk koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

 

Koronavirüs (Covid-19) tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Hollanda'da 14 Türk koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.... 3 ülkede ilk Covid-19 ölümleri gerçekleşirken, bir ülkenin eski Savunma Bakanı o ülkede virüs nedeniyle ölen ilk kişi oldu.. İtalya'da son bir yılda zatürreden ölenlerin tamamının mezarlarının açılabileceği idda edildi...


 

Dünya yeni tip koronavirüs (Covid-19) belasıyla her gün her saat bir kez daha sarsılmaya devam ediyor. Salgına en fazla kurbanı veren İtalya'da vatandaşlar Avrupa Birliği'ne kendilerini yalnız bıraktığı için tepki gösterip bayrak yakmaya başladı. ABD'de 3 eyalete seyahat sınırlaması geldi.... Eski Savunma Bakanı koronavirüsten öldü... Hollanda'da koronavirüsten ölen Türklerin sayısı 14'e yükseldi... ABD'de 5 dakikada sonuç veren koronavirüs test kiti üretildi... İtalya'dan ise tüyler ürperten mezar iddiası geldi... İran'da 35 günlük bebek koronavirüse yakalandı... İşte dünyadaki son koronavirüs gelişmeleri...

 

İtalya'da Avrupa Birliği bayrakları yakılıyor
Koronavirüs salgınıyla mücadelelerinde yalnız bırakıldığını söyleyen İtalyanların, sosyal medya üzerinden yayınladıkları videolarda sık sık Avrupa Birliği bayrağı yaktıkları görüldü. Koronavirüs nedeniyle bugüne kadar 10 bin 23 kişinin öldüğü İtalya, salgının en çok etkilendiği ülke konumunda. Ülkede son 24 saatte 889 kişi yeni tip koronavirüsten yaşamını yitirirken, bu, bir günde dünyada kaydedilen en yüksek 2'nci ölü sayısı oldu

 

Rusya'da 182 binden fazla kişi koronavirüs şüphelisi


Rusya’da virüs tespit edilenlerin sayısı 1534; hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 olarak duyuruldu. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) hazırladığı raporda, koronavirüse bağlı olarak Rusya’da bugüne kadar 273 bin kişiye test yapıldığı ve 182 bin 702 kişinin gözetim altında olduğu belirtildi. Ülkede bugüne kadar koronavirüs hakkında 263 bin 833 laboratuvar çalışması yapıldığı belirtilen raporda; izole yaşam imkânı olmayan ve klinik olarak sağlıklı bireyler için 22 bin 463 yerde 315; 1243 kişinin konakladığı 12 bin 178 yer için de 157 gözlemcinin görev yaptığı belirtildi.


Raporda, 31Aralık’tan itibaren içlerinde Çin’den gelen 403 bin 492 kişinin de bulunduğu toplam 4 milyon 959 bin 505 kişinin incelendiği belirtildi. Bu süreçte 508 kişide koronavirüs tespit edildiği belirtilirken, içlerinden 149 kişinin Çin’den geldiği ifade edildi. İtalya’dan gelen 33 bin 677 kişinin 56’sında, Güney Kore’den gelen 18 bin 342 kişinin 13’ünde ve İran’dan gelen 4 kişide virüs tespit edildi.

 

ABD’de ölenlerin sayısı 2 bin 191’e yükseldi


ABD’de koronavirüsten (Covid-19) ölenlerin sayısı 24 saatte 480 kişi artarak 2 bin 191’e yükseldi. Virüs testi pozitif çıkanların sayısı ise son 24 saatte 19 bin 826 kişi artarak 124 bin 665’e çıktı. New York Valisi Andrew Cuomo ve resmi kaynaklarda, alınan verilere göre, koronavirüs sebebiyle eyalet çapında 728 kişi hayatını kaybederken 52 binden fazla koronavirüslü hastanın olduğu belirtildi.

 

İran'da 35 günlük bebekte corona virüs tespit edildi
İran'ın Rezevi Horasan Eyaletine bağlı Günabad ilçesinde 35 günlük bebekte yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildi. Tasnim Haber Ajansına konuşan Günabadi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevad Bazeli, "Nefes darlığı nedeniyle hastaneye getirilen 35 günlük bebeğe, Covid-19 testi yapıldı, sonuç pozitif çıktı." dedi. Söz konusu bebeğin, ülkede Covid-19 tespit edilen en küçük hasta olduğunu dile getiren Bazeli, küçük bebeğin durumunun iyiye gittiğini belirtti. İran'da dün itibarıyla can kaybı 2 bin 517'ye, vaka sayısı 35 bin 408'e ulaştı.

 

Rusya tüm sınır kapılarını kapattı


Rusya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye çıktı, Rus hükümeti de ülkenin kara ve demiryolu sınır geçişlerini 30 Mart’tan itibaren geçici süreliğine kapatma yönünde karar aldı. Karar öncesinde başkent Moskova’dan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gidecek olan son trenle Ukraynalıların tahliye işlemi gerçekleşti. Kievskaya tren istasyonunda toplanan ve sağlık kontrolleri yapılan Ukraynalılar, güvenlik eşliğinde vagonlara alındı.

 

Mısır'da 10 vilayette bazı kent ve köyler karantinaya alındı
Mısır'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 10 vilayete bağlı bazı kent ve köylerin karantinaya alındığı belirtildi. Hangi kent ve köylerin karantinaya alındığını açıklamayan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halid Mücahid, dün 6 yeni vakanın vefatıyla Covid-19'dan ölenlerin sayısının 36'ya ulaştığını, 40 yeni vaka tespitiyle ülkede toplam vakanın 576'ya yükseldiğini duyurdu.

 

ABD'de Covid-19 nedeniyle 3 eyalet için seyahat uyarısı


ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının merkezi haline gelen New York eyaleti ile komşuları New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde yaşayanlar için "14 gün boyunca zorunlu olmayan tüm iç seyahatlerden kaçınmaları" uyarısı yapıldı. ABD Başkanı Donald Trump, CDC'nin açıklamasından kısa süre önce Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak, bu eyaletler için karantinaya şu aşamada gerek olmadığını ancak güçlü seyahat kısıtlayıcı tedbirler alacaklarını ifade etmişti.


Savunma Bakanı koronavirüsten hayatını kaybetti
- Kongo Halk Cumhuriyeti'nde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını önleme tedbirleri kapsamında acil durum ve kısmi sokağa çıkma yasağının ilan edildi.

 

- Güney Amerika ülkesi Uruguay'da yeni tip koronavirüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği, eski Savunma Bakanı Gonzalez Rissotto'nun virüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.


- Afrika ülkeleri Togo ve Mali'de yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk ölümlerin gerçekleştiği bildirildi.


- Yeni Zelanda’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilk can kaybının gerçekleştiği açıklandı.Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, grip teşhisi konulduktan sonra cuma günü yapılan Kovid-19 testi pozitif çıkan 70’li yaşlardaki kadının hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

Hollanda'da ölümler artıyor


Hollanda Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü (RIVM), Covid-19 salgınında dün 546 olan ölü sayısını 639'a, 8 bin 603 olan vaka sayısını da 1159 artışla 9 bin 762’ye çıkardı. RIVM'den yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte 454, şimdiye kadar ise 2 bin 954 kişinin hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Ölenlerin 50 ila 95 artı yaş arasında, çoğunun ise 80-84 yaş aralığında olduğu aktarıldı.

 

Hollanda'da ölenlerin 14'ü Türk vatandaşı
Ülkede virüsten ölen 639 kişinin 14'ü Türk kökenli. Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, virüsün ülkede görüldüğü 27 Şubat'tan bu yana 66 yaşındaki N.Y, 81 yaşındaki S.A, 71 yaşındaki Ş.Ş.Ş, 70 yaşındaki A.K, 82 yaşındaki H.Ç, 69 yaşındaki Y.H, 87 yaşındaki H.S, 78 yaşındaki M.A, 83 yaşındaki Z.D, 81 yaşındaki Y.U, 78 yaşındaki A.G, 84 yaşındaki Z.Ş, 76 yaşındaki M.U. ve 96 yaşındaki S.A'nın Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Dişli, bazı definlerin bu ülkede yapıldığı, bazı cenazelerin de Türkiye'ye gönderileceği bilgisini paylaştı.


ABD 5 dakikada sonuç veren 'koronavirüs test kiti' geliştirdi


Beş dakika içinde kişinin koronavirüs sonucunu veren test kitinin ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA), acil kullanım izni aldığı bildirildi. Medikal cihazlar üreticisi Abbott tarafından yapılan açıklamada, şirketin laboratuvarlarında geliştirilen “Abbott ID NOW COVID-19” olarak adlandırılan test kitinin koronavirüsün genom dizilişlerini test ederek en hızlı moleküler test sağladığı ve 5 dakika içerisinde koronavirüs sonucunu verdiği belirtildi. Test kitinin 5 dakika içinde kişinin koronavirüs pozitif olduğunu, en geç 13 dakika içinde de negatif olduğunu test edebildiği belirtildi. Cihazın yaklaşık 3 kg ağırlığında ve tost makinesi büyüklüğünde olduğu vurgulandı.

 

Covid-19 laboratuvarda mı üretildi?


Fransa'da yapılan bir anket, halkın bir kısmının, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) laboratuvarda üretildiği görüşünü paylaştığını ortaya koydu. Kamuoyu Araştırma Enstitüsünün (IFOP) anketine göre, Covid-19'un doğal yolla ortaya çıktığını değerlendirenlerin oranı yüzde 57 olarak belirlendi. 

 

Ancak anket sonuçlarına göre, Fransızların yüzde 26'sı virüsün laboratuvarda üretildiğini düşünüyor. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) partizanlarının yüzde 40'ının Covid-19'un üretiminin laboratuvarda "kasten" yapıldığını savunduğu belirtildi.


İtalya için ürküten iddia: Mezarlar açılabilir


İtalya'da araştırmacılar, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün düşünülenden daha önce yayılmaya başlamış olabileceği ihtimali üzerinde durarak, geçen yılın son çeyreğinde Lombardiya bölgesinde normalin üzerinde zatürre veya grip vakasının görülüp görülmediğini inceliyor.

 

Milano Üniversitesi'nde epidemiyoloji ve tıbbı istatistik profesörü olan Adriano Decarli, geçen yılın Ekim ile Aralık ayları arasında Milano ve Lodi arasındaki bölgede zatürre ve grip teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısında ciddi artış olduğunu belirlediklerini söyledi.

 

Normalin çok üzerinde zatürre ve grip
Tam sayı veremeyeceğini belirten Decarli, ancak bölgede normalden "yüzlerce” daha fazla kişinin bu üç aylık dönemde hastanelerde tedavi altına alındığını, bazılarının hayatını kaybettiğini belirtti. Milano ve Lodi, İtalya'da koronavirüsün en fazla can aldığı şehirler arasında bulunuyor.


Hastane kayıtları ve hastaneden çıktıktan sonra evinde hayatını kaybedenler de dahil, söz konusu vakalarla ilgili tıbbı verileri inceleyen Decarli, yeni koronavirüsün İtalya'ya o dönemde yayılıp yayılmadığını tespit etmeye çalışıyor.

 

Neden uzun süre tespit edilemedi?
Decarli, "Virüsün 2019 sonunda İtalya'ya gelip gelmediğini anlamak istiyoruz. Eğer öyleyse, neden uzun bir süre bu tespit edilemedi? Tespit edilebilseydi, salgında muhtemel bir ikinci dalgayı karşılamak üzere önümüzde daha net bir tablo olurdu” diye konuştu. 

 

"Mezarlar açılabilir” 


Profesör Decarli, araştırma tamamlandığında sağlık yetkililerinin söz konusu şüpheli belirtilerle o dönem hayatını kaybeden insanların mezarlarının açılmasını isteyebileceğine işaret etti.