Fietsend naar de nieuwe moskee in Amsterdam-Noord


  • Kayıt: 04.04.2020 12:55:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:52

Fietsend naar de nieuwe moskee in Amsterdam-Noord

 

Mijn naam is Numan Yilmaz, raadslid voor DENK in Amsterdam en docent Burgerschap bij het ROCvA in Amsterdam Zuidoost. Vanaf vandaag zal ik maandelijks proberen een korte update te geven over de verrichtingen van de Amsterdamse gemeenteraad met als doel de politiek dichter bij de burgers te brengen. Ik zal deze columns schrijven vanuit mijn rol als politicus in Amsterdam, dus zullen mijn columns ook vanuit mijn perspectief en belevingswereld geschreven worden.


Dan de Amsterdamse politiek, want eindelijk is het zo ver! De moskee die in Amsterdam-Noord gebouwd gaat worden heeft groen licht gekregen van de Amsterdamse gemeenteraad! Ondanks dat een aantal partijen met vragen en opmerkingen zoals ‘’mogen Koerden er ook komen?’’ en ‘’de lange arm van Ankara’’ een standaard provocatief riedeltje hebben afgespeeld is het toch gelukt om dit voor elkaar te krijgen. De prachtige moskee die de vrijheid in dit land symboliseert zal niet alleen als gebedsruimte fungeren, maar zal ook een cultureel centrum worden voor de Amsterdammers. 


Uiteraard zijn er de afgelopen weken ook andere beslissingen genomen en niet alle Amsterdammers waren daar even blij mee. De Agenda Autoluw is door de meerderheid van de gemeenteraad aangenomen en dat betekent onder andere dat veel straten worden afgesloten, duizenden parkeerplaatsen zullen verdwijnen en waarschijnlijk de parkeertarieven wederom zullen stijgen. Verder blijf het openbaar vervoer duurder worden, maar blijven de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en de SP de autogebruikers straffen. De gevolgen van deze maatregelen zullen vooral gevoeld worden in stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost. We hebben samen met andere oppositiepartijen meerdere moties ingediend om dit te voorkomen, maar de coalitiepartijen hebben deze moties van tafel geveegd. De Amsterdammers moeten volgens deze partijen alles fietsend doen, maar daar zijn veel Amsterdammers het absoluut niet mee eens.


Een belangrijk voorstel die het wél heeft gehaald is het initiatiefvoorstel ‘’Voorbereiding Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden’’. De gemeente Amsterdam heeft een belangrijk aandeel gehad in deze schandelijke jaren en de sporen zijn nog dagelijks zichtbaar in onze samenleving. Het college van Amsterdam gaat, na een wetenschappelijk onderzoek naar de rol van de gemeente, excuses aanbieden voor haar aandeel in het slavernijverleden. Amsterdam wordt de eerste gemeente die deze verantwoordelijkheid neemt! Wij hopen dat dit een aanzet zal zijn om meerdere gemeentes haar rol te laten erkennen. Het zou prachtig zijn als dit initiatiefvoorstel uiteindelijk leidt tot excuses van de Nederlandse regering zoals bij de Holocaust, maar gezien het huidige politieke klimaat hebben we nog een lange weg te gaan.

 

Numan Yılmaz