Devaluatie van de Koninklijke onderscheiding


  • Kayıt: 17.05.2020 18:58:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:03

Devaluatie van de Koninklijke onderscheiding


De jaarlijkse toekenning van de koninklijke onderscheiding was dit jaar in vele opzichten een bijzondere editie te noemen. We zitten midden in een crisis, dus moesten burgemeesters creatieve oplossingen bedenken om de gelukkigen het goede nieuws te vertellen. De ene burgemeester belde de burgers op en de andere ging langs met een megafoon om op gepaste afstand de boodschap door te geven. De meeste mensen hebben deze erkenning ook dik en dik verdiend, een voorbeeld voor velen van ons. De burgers die deze onderscheiding hebben gekregen zijn vrijwilligers die een bijzondere bijdrage leveren of hebben geleverd aan onze samenleving, maar dit jaar viel mij wat op.


Er zaten namelijk burgers tussen die de wenkbrauwen deden fronsen. Trouwe aanhangers van de terroristische organisatie FETÖ kregen ook een onderscheiding voor de ‘’bewezen’’ diensten. Zou een aanhanger van Hitler, Mussolini, Franco of Ratko Mladic ook deze onderscheiding krijgen? Hebben deze mensen een lintje gekregen vanwege hun politiek standpunt of omdat ze echt een bijdrage leveren aan deze samenleving? Deze burgers zijn haatzaaiers die zelfs nepnieuws inzetten om de publieke opinie te beïnvloeden. Voor mij is dit een devaluatie oftewel waardevermindering van deze onderscheiding. Ik vind het bijzonder pijnlijk en beledigend voor de duizenden voorbeeldburgers die het lintje wél verdienen. Het probleem is niet dat deze mensen een andere politieke voorkeur hebben, sterker nog daar heb ik absoluut geen problemen mee. Ik heb er problemen mee dat deze mensen een terroristische organisatie steunen die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden burgers, net zoals de PKK. Helaas worden deze terroristische organisaties (en de aanhangers) in het Westen op handen gedragen en de onderscheiding voor deze mensen is voor mij (en vele anderen) wederom een bevestiging hiervan.


Zonder te veel in het negatieve te hangen wil ik doorgaan met positiever nieuws en dat is de eerste digitale raadsvergadering in Amsterdam! Na de noodwet die is ingegaan vanwege de coronacrisis mochten gemeenteraden digitaal vergaderen en zo geschiedde op woensdag 22 april. Het was een bijzondere gebeurtenis en erg belangrijk voor het democratisch proces. Uiteraard hebben we de gevolgen van de coronacrisis uitgebreid besproken en zijn er vele moties ingediend om de burgers te helpen in deze moeilijke tijden. Persoonlijk heb ik drie moties ingediend, waarvan twee moties het hebben ‘’gehaald’’.


Door de coronacrisis hebben bijvoorbeeld veel kinderen een achterstand opgelopen en ik heb de wethouder gevraagd om deze leerlingen extra ondersteuning te bieden zodat ze het nieuwe schooljaar met zo min mogelijk achterstand kunnen beginnen. De meerderheid van de gemeenteraad heeft vóór mijn motie gestemd, dus de wethouder gaat daar vorm aan geven. De tweede motie die de meerderheid heeft gehaald was een motie om leerlingen met een moeilijke of onveilige thuissituatie te helpen. Ik heb de wethouder gevraagd om de beschikbare hulplijnen onder de aandacht te brengen op Amsterdamse scholen zodat deze leerlingen weten waar ze terecht kunnen als hulp nodig hebben.


Helaas is het niet altijd feest en heeft mijn motie om de Amsterdamse taxibedrijven extra te ondersteunen het niet ‘’gehaald’’. Ik heb wel op een andere manier de taxichauffeurs kunnen helpen. Ik heb namelijk de wethouder gevraagd om parkeerplaatsen beschikbaar te stellen voor chauffeurs die de kentekens hebben geschorst en dat heeft ze een week later geregeld.


Ondanks de aparte vorm waarin we bij elkaar zijn gekomen is het voor mij (en dus de Amsterdammers) een bijzonder productieve raadsvergadering geweest.