Salgın döneminde en fazla ölüm Belçika’da


  • Kayıt: 20.05.2020 15:29:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:03

Salgın döneminde en fazla ölüm Belçika’da

 

Resmi verilere göre Belçika, koronavirüsün en sert etkilediği ülke oldu. 12 milyon kişinin yaşadığı ülke, en yüksek ölüm oranına sahip.


Johns Hopkins Üniversitesi’nin istatistiklerine göre ülkedeki yüzde 16,4’lük ölüm oranı, yüz bin kişi başına 78 koronavirüs hastasının hayatını kaybettiği anlamına geliyor.


Pazar günü yayımlanan veriler, 9 bin 52 kişinin Kovid-19 yüzünden hayatını kaybettiğini gösterdi. Bunların yaklaşık yüzde 40’ını testlerle doğrulanmayan olası vakalar oluşturuyor. Çoğu ülke testlerle doğrulanmamış vakaları yayımlanan verilere katmıyor.


Belçika hükümet sözcüsü ve virolog Van Laethem, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Verileri hesaplama yöntemimiz bilimsel açıdan doğru ve dürüsttür” dedi.


Laethem’e göre Belçika’nın koronavirüsle ilgili resmi ölüm oranı, pandemi dönemindeki “fazla ölümleri” takip ediyor. Fazla ölümler, ülkelerin geçmiş yıllardaki aynı zaman aralığında kaydettiği rakamları aşan ölüm sayısını temsil ediyor.


Belçika yetkilileri 16 Mart ve 26 Nisan arasında 7 bin 559 kişinin koronavirüsten öldüğünü açıkladı. Bu dönem için hesaplanan fazla ölüm sayısı ise 7 bin 397.


Washington Post’un aktardığına göre, ABD’deki fazla ölümleri analiz eden Yale Üniversitesi araştırmacıları, gerçek rakamların ABD yönetiminin bildirdiği resmi rakamlardan bir buçuk kat fazla olabileceğini ortaya koymuştu.


Öte yandan fazla ölüm sayısını doğrudan koronavirüse atfetmek de yanıltıcı olabilir. Çünkü bu sayıya koronavirüs yüzünden hastaneye gitmek istemeyen ve hayatını kaybeden diğer hastalar da dahil olabilir.


Ancak bazı ülkeler koronavirüs ölümlerini dürüstçe hesaplamadığı için epidemiyologlar gerçek rakamlara ulaşmada fazla ölümleri göz önüne almanın yararlı olduğunu düşünmeye başladı.


Economist’in fazla ölümlere odaklandığı analizine göre hesaplamaya dahil edilen ülkelerden en kötü etkilenen, Britanya oldu. İspanya ikinci sırada yer alırken, Belçika ise en kötü etkilenen üçüncü ülke konumunda. Hesaplamaya ABD katılmadı ama sadece New York’un fazla ölüm oranının Britanya’yı geçtiği düşünülüyor.


Öte yandan Belçikalı yetkililer, ülkenin koronavirüsten çok kötü etkilendiğini kabul ediyor. Yetkililere göre bunun bir nedeni, Belçika’nın nüfus yoğunluğunun komşularına göre fazla olması.

 

Ancak uluslararası bir ulaşım merkezi olan Brüksel Havaalanı da kalabalık başkentte hastalığın yayılmasına sebebiyet vermiş olabilir.


Ayrıca Şubat sonunda okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birçok Belçikalı, Kuzey İtalya’ya kayak tatiline gitmişti. Yetkililer, salgının ülkeye sıçramasında bu durumunda etkili olabileceğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post