Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb’in Hollanda Türkleri Hakkındaki Açıklamaları Tepki Çekti


  • Kayıt: 21.05.2020 20:01:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:04

Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb’in Hollanda Türkleri Hakkındaki Açıklamaları Tepki Çekti

 

Hollanda Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb, sosyal medya üzerinden yaptığı söyleşide Hollanda'daki Türklerle Faslıları mukayese etti. Faslıların Türklerden daha iyi uyum sağladığını söyledi. Türklerin iş dünyasında daha başarılı olduğu görüşü üzerine ise Aboutaleb, Türklerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun kolu olduğunu, bu kolun camilere kadar uzandığını söyledi.

 

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Aboutaleb, Hollanda’da Faslıların Türklerden daha başarılı olduğunu ve çok daha iyi entegre olduğunu söyledi.


Aboutaleb, Fas’ta yayın yapan Nadorcity haber sitesine verdiği röportajda, muhabirin “Türkleri örnek almaktan utanmamamız lazım. Türkler neden daha başaralı da biz değiliz” sorusuna, bunun tam tersi olduğunu belirterek, Hollanda’da, Faslıların Türklerden daha başarılı olduğunu söyledi. 


Türklerin daha çok Türkiye endeksli yaşadığına işaret eden Aboutaleb, “Türklerin Türkiye’de yaptıkları her şey onlar için ayarlanıyor. Türk hükümetinin bu ülkedeki Türk topluluğuna müdahalesi çok büyük. Erdoğan’ın eli camilere kadar uzanıyor.” dedi.


Aboutaleb, “Burada bir Faslı’ya Fas’ın başbakanı kim olduğunu sorsan, çok fazla kişi bilmez ama Türklere Türkiye hükümetinde kimler olduğunu sorsan hepsinin ismini sayar. Bu da Hollanda’da Faslıların Türklerden çok daha iyi entegre olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı. 


“Bunu belediye meclislerinde de görüyoruz. Burada Faslılar Türklerden daha çok var. Fakat bir konuda daha iyiler. O da daha iyi birleşip örgütleniyor ve organize oluyorlar.” diye konuştu. 

 

 

Ebutaleb’in  ifadelerine ilk tepki, Belediye Meclisi’nde DENK’in Grup Başkanı olan Stephan van Baarle’den geldi. Van Baarle’ye göre, Ebutaleb’in bu söylemleri, iki grubu karşı karşıya getirir ve bir entegrasyon yarışı meydana getirir. Ebutaleb’in, Rotterdam Belediye Meclisi’nin görüşlerini anlatmadığını belirten Van Baarle, ‘Bu dil, kullanılan dil değildir. İnsanları başarılı ve başarısız diye gruplara ayırmak tehlikelidir’ dedi.


Van Baarle, Ebutaleb’in Türkler ve Faslılar vurgulaması ile ayrımcılık yaptığını belirtirken, ‘Bizim meclisimizde Türk Rotterdamlılar ve Faslı Rotterdamlılar’dan söz edilir. Ebutaleb’den, sarfettiği sözleri geri almasını talep ediyoruz.’ dedi.

 

Rotterdam belediye başkanından boyunu aşan cümleler..!!

 

 

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Altay, Rotterdam Belediye başkanı Aboutalep’in açıklamalarına tepki göstererek Türklerle Faslıları bir birine düşürmeye çalıştığını belirtiyor.

 

Ömer Altay: Aboutaleb, bir yerel Fas televizyonuna verdiği ropörtajda, Faslıların Hollanda toplumuna daha iyi entegre olduklarını idda ediyor ve Türklerin her alanda kafalarının Hollanda ile değil de Türkiye ile meşgul olduklarını söylüyor.

 

Hem bir Türke sorsanız, Türkiye'yi kim yönetiyor diye, Türklerin cevabı hemen hazır diyor. Hem Erdoğan'ın kolu camii içlerine kadar da uzanmaktadır diyor!


Ama bir Faslıya aynı soruyu yöneltseniz bu soruyu cevap olarak El Othmani diyecektir, çünkü böyle bir isim işbaşında değil diyor. Güya kendi aklınca "ıroni" yapıyor ve alaycı bir üslup takınıyor.

 

Bu demektir ki, Aboutaleb heriki toplumu birbirine kışkırtmaya ve Hollanda'ya da yalakalık yapmaya devam ediyor. Aboutaleb'in ilk negatif icraatı da değil, birkaç yıl önce Rotterdam Başkonsolosluk önünde olup bitenler ve devlet bakanımıza yapılan muameleler, böylece boyunu aşan işlere girmişti..

 

Gazeteci İlhan Karaçay: Rotterdam Belediye Başkanı Ebutaleb Yine Saçmaladı

 

 

2016 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya’nın, Rotterdam Başkonsolosluğumuza girişini engelleyen güçleri yönetirken, polislere ‘vur’ emri verdiği bilinen Fas asıllı Belediye Başkanı Ahmet Ebutaleb’in, Türk kuruluşlarına karşı takındığı olumsuz tavırları da biliniyor.
Ebutaleb’in o günlerdeki ayıplarına az sonra değinmek üzere, bugünkü ayıbını sizlere sunuyorum:


Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Abutaleb’in doğduğu, Fas’ın Rif kentinden yayın yapan NadorCity adlı bir haber portalının yayınladığı görsel ve yazılı bir haber, Hollanda’da Türkler’den başka her kesimden tepki gördü.
Muhabirin, ‘Hollanda’daki Türkler, neden Faslılar’dan daha başarılılar’ şeklindeki sorusuna, şaşırmış bir yüz ifadesi ile, ‘Hayır, aksine Faslılar Türkler’den daha uyumludurlar’ şeklinde cevap veren Ebutaleb şunları ekledi: ‘Türkler, yüzlerini ve dikkatlerini Türkiye’ye çevirmişlerdir. Onların her işi Türkiye’de halledilmektedir. Türk devletinin buradaki Türk toplumu üzerindeki etkisi bilinmektedir. Erdoğan’ın eli camilere kadar uzanmaktadır.’


Aynı durumun Faslılar için geçerli olmadığını belirten Ebutaleb şöyle devam etti: ‘ Rabat’ın eli buradaki camilere kadar uzanmıyor. Fas’ın buradaki Faslılar’a müdahalesi yoktur. Burada sokakta yürüyen bir Faslı’ya, Fas’ın Başbakanının kim olduğunu sorarsanız bunun yanıtını alamazsınız. Ama bir Türk’e, ülkeyi kimlerin yönettiğini sorarsanız, isimleri tek tek alırsınız.’


Ebutaleb’in yukarıdaki ifadelerine ilk tepki, Belediye Meclisi’nde DENK’in Grup Başkanı olan Stephan van Baarle’den geldi. Van Baarle’ye göre, Ebutaleb’in bu söylemleri, iki grubu karşı karşıya getirir ve bir entegrasyon yarışı meydana getirir. Ebutaleb’in, Rotterdam Belediye Meclisi’nin görüşlerini anlatmadığını belirten Van Baarle, ‘Bu dil, kullanılan dil değildir. İnsanları başarılı ve başarısız diye gruplara ayırmak tehlikelidir’ dedi.
Van Baarle, Ebutaleb’in Türkler ve Faslılar vurgulaması ile ayrımcılık yaptığını belirtirken, ‘Bizim meclisimizde Türk Rotterdamlılar ve Faslı Rotterdamlılar’dan söz edilir. Ebutaleb’den, sarfettiği sözleri geri almasını talep ediyoruz.’ dedi.


Ebutaleb’in sözleri Lahey Belediyesinde de kursaklara oturdu. Lahey Belediye Meclisi’nde İslam demokratlar’ın Grup Başkanlığını yapan Tahsin Çetinkaya, ‘Ebutaleb çok yanlış bir tablo çiziyor. Buradaki Türk organizasyonlarının çoğunun Erdoğan ile bir ilişkileri yoktur. Ebutaleb, Türk toplumuna uzatmış olduğu parmağı geri çekmelidir.’ dedi.