Hollanda’da Yeni Organ Bağışı Kanunu 1 Eylül’de Yürürlükte


  • Kayıt: 22.05.2020 13:42:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:04

Hollanda’da Yeni Organ Bağışı Kanunu 1 Eylül’de Yürürlükte


Hollanda hükümeti koronavirüs salgınından dolayı yeni Organ Donörü Kanunu’nu iki ay erteleme kararı aldı. Yeni kanuna göre organ donörü olmaya itiraz etmeyen herkes organ bağışçısı olarak kabul edilecek.


Hollanda’da 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi planlanan yeni Organ Donörü Kanunu, korona krizi nedeniyle 1 Eylül tarihine ertelendi. Bu tarihten itibaren Hollanda’da donör sicilinekararını beyan etmemiş ve Hollanda belediyelerinde kayıtlı 18 yaş ve üstü herkese seçim yapması için bir mektup gönderilecek.


Koronavirüs krizinde istifa eden Hollanda Sağlık ve Spor Bakanı’nın yerine, geçici bir süre için Martin van Rijn gelmişti. Van Rijn, koronavirüs salgını esnasında insanların organ donörlüğü hakkında bu denli zor bir karar almalarının doğru olmayacağını ifade etti ve böylece yasanın yürürlüğe girme tarihi 1 Eylül’e ertelendi.

 

Cevap Vermeyen “Organ Bağışına İtirazı Yok” Olarak Kaydedilecek


Hollanda Organ Vakfı’nın açıklamalarına göre, ilk mektuptan sonra donör siciline hiçbir tercih girilmediği takdirdealtı hafta sonra ikinci bir mektup gönderilecek. Yine hiçbir cevap vermeyen kişiler “Organ bağışına itirazı yok” ifadesi ile kayıtlara geçirilecek. Son olarak da kayıt durumu hakkında yeniden mektup gönderilecek.


Yeni yasaya göre Hollanda’da organ bağışı ile ilgili vatandaşların dört tercih seçeneği olacak. Bu tercihler nihai bir seçim olmamakla birlikte, vatandaşlar tarafından her zaman değiştirilebilecek. Birinci tercih“Evet, organ bağışına izin veriyorum” şeklinde ve bu tercihi işaretleyen kişi organ bağışı yapmak istediğini açıklamış olacak. İkinci tercih “Hayır, organ bağışı için izin vermiyorum.” şeklinde. Üçüncü tercih “Organ bağışı konusunda eşim veya ailem karar versin.” şeklinde ve bu seçenekte organ bağışı ile ilgili tercihin, kişinin ölümünden sonra kişi adına eşi veya ailesinin yapması beyan edilmiş oluyor. Dördüncü tercih ise “Organ bağışı konusunda benim seçeceğim bir kişi karar versin” şeklinde; bu durumda da kişi adına ölümünden sonra başka birisi organlarını bağışlama kararını verebilecek.

 

Organ Bağışı Konusundaki Tercihler Nasıl Bildirilebilir?


2018 yılında kabul edilen Organ Donör Yasası tasarısından itibaren Hollanda’da yarım milyon insan bu konudaki tercihlerini donör siciline girdi. Hollanda İstatistik Kurumu’nun (CBS) verilerine göre, ülkede toplamda 12 yaş ve üstü yaklaşık 6,7 milyon kişinin tercihi organ sicilinde kayıtlı bulunuyor. Müslümanlar ve Afrika, Asya, Güney Amerika veya Türk kökenli vatandaşlar organ donörü sicilinde en az kaydı bulunanlar arasında yer alıyor. Organ donörü olmakla ilgili 1 Eylül tarihinden itibaren gelecek olan tercih mektubunu beklemeden de kayıt yapmak mümkün. Mektubun yanı sıra www.donorregister.nlsayfası üzerinden kimlik ve erişim yöntemi DigiD ile veya posta yoluyla kayıt seçenekleri mevcut. (eh)