Hollanda’da evini kiraya verecek olanlar için önemli kararlar geliyor


  • Kayıt: 12.08.2020 15:28:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:24

Hollanda’da evini kiraya verecek olanlar için önemli kararlar geliyor


Hollanda’da her geçen gün, yeni alınan evlerin kiraya verilmesini yasaklayan ve alan kişinin oturmasını şart koşan belediyeler artıyor.


Bu sınırlandırmanın; yatırımcıların evleri satın alıp, yeni başlangıç yapan genç ailelere kiraya vermelerinin önüne geçmek amacıyla yapıldığı söyleniyor. Ayrıca bu şekilde ev ve kira fiyatlarında da artış normalin üstüne çıkıyor.


Kendi evini almak isteyenleri destekleyen dernekler, bu fikre oldukça sıcak bakıyorlar. Bu sayede, gerçekten ikamet edecek kişilerin ev satın almasının sağlanabileceğini ve aslında ihtiyacı yokken ev alarak kiraya vermek yoluyla kazanç elde etmek isteyenlerin engellenebileceğini düşünüyorlaar.


Şu an kira yasağı Hollanda genelinde 18 belediye tarafından uygulanıyor. Bunların arasında Amsterdam, Utrecht ve Zwolle gibi büyük belediyeler olduğu gibi, Bernheze, Nieuwkoop ve Bergeijk küçük yerleşim yerleri de var.


Kiraya verme yasağı belediyelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Nuenen ve Haarlem’de fiyatı 200.000 ile 383.358 euro arasında olan evlere bu yasak geçerliyken, Zwolle’da bu yasak 5 yıl sonra kalkıyor. Belediyeler bu gibi detaylara kendileri karar veriyorlar.


Bu kural sadece yeni yapılan evler için uygulanırken, içişleri bakanlığı, eski evlerin satın alınmasında da uygulanabilmesi için bir yasa değişikliği sunmaya hazırlanıyor..


Habernet