Hollanda hükümeti Kasıtsız öldürme cezasını 25 yıla yükseltiliyor


  • Kayıt: 24.09.2020 17:55:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:34

Hollanda hükümeti Kasıtsız öldürme cezasını 25 yıla yükseltiliyor


Hollanda'da 2018 yılında kadın cinayetine kurban giden 16 yaşındaki Hümeyra Ergincanlı'nın katili Bekir Eraslan'a verilen 14 yıl hapis cezasının az olduğuna ilişkin tepkiler üzerine, hükümet ceza yasasını değiştirme kararı aldı.


 

Hollanda'da 2018 yılında kadın cinayetine kurban giden 16 yaşındaki Hümeyra Ergincanlı'nın katili Bekir Eraslan'a verilen 14 yıl hapis cezasının az olduğuna ilişkin tepkiler üzerine, hükümet ceza yasasını değiştirme kararı aldı.


Hollanda hükümeti, kasıtsız insan öldürme cezasını 15 yıldan 25 yıla çıkaran bir yasa teklifi hazırladı.


Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı ile Yasal Koruma Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı teklifte, cinayetle, tasarlayıp öldürme cezaları arasındaki farkın azaltılması öngörüldü.


Meclise gönderilen yasa teklifinde, kasıtsız insan öldürme cezasının üst sınırı 15 yıldan, 25 yıla yükseltildi.


Hükümete göre, öldürme için verilen 15 yıllık en yüksek ceza, suçun ciddiyeti ile bağdaşmıyor. Bu ciddi suç, kurbanların yakınlarında telafisi imkansız acılara neden oluyor, aynı zamanda toplumda tiksinti ve güvensizlik duygularına yol açıyor.


Meclisteki partilerin büyük çoğunluğunun, yasa değişikliğine olumlu baktığı belirtiliyor.


Yasa değişikliği, Hollanda'nın Rotterdam kentinde 2018 yılında öldürülen tasarım koleji öğrencisi Hümeyra Ergincanlı'nın davası nedeniyle gündeme geldi.


Mahkeme, 16 yaşındaki Hümeyra'nın katili 30 yaşındaki Bekir Eraslan'a, cinayeti planlayarak cinayet işlemediği gerekçesiyle 14 yıl hapis cezası verdi.

 

 MAHKEME BAŞKANI DA CEZAYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ


Hümeyra'nın ailesi, kadın örgütleri ve kamuoyu tarafından az bulunarak eleştirilen cezaya ilişkin olarak mahkeme başkanı, kasıtsız öldürme olaylarında ceza üst sınırının 15 yıl olduğuna dikkati çekti.


Mahkeme başkanı, "Şimdi yasanın belirttiği gibi, en fazla 15 yıl hapis cezasının hala iyi olup olmadığını görmek politikacılara kalmıştır" dedi.


Hollanda Başsavcısı Gerrit van der Burg de, bu yılın başlarında öldürme ile kasten öldürme konularında verilen hapis cezaları arasındaki farkın büyük olduğunu vurgulayarak, yeni bir yasal düzenleme önerisini gündeme getirmişti.


Başsavcı, kasıtsız öldürme için verilen hapis cezasının üst sınırının artırılması gerektiğini vurgulamıştı.


Şu anda temyiz aşamasında olan Hümeyra davasında savcılık, olayın "planlı bir kadın cinayeti olduğunu" kanıtlamak için, öldürme anınını kaydeden güvenlik kamerası görüntülerinin mahkemede gösterilmesini istedi.


Savcılık, Hümeyra'nın katili Bekir Eraslan'a verilen 14 yıl hapis ve klinikte zorunlu tedavi cezasını az bularak, kararı temyiz etmişti.


Hollanda'da 1886'dan bu yana, kasıtsız cinayet suçu en fazla 15 yıl ile cezalandırılıyor. 2006 yılında ceza yasasında yapılan değişiklikle, kasten öldürme cezası 20 yıldan 30 yıla çıkarıldı.


BBC