İş dünyası: 'Amsterdam artık seks ve uyuşturucu şehri olmamalı'


  • Kayıt: 17.10.2020 14:28:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:39

İş dünyası: 'Amsterdam artık seks ve uyuşturucu şehri olmamalı'

 

İş dünyasından ortak tepki; Amsterdam'ın seks ve uyuşturucu şehri imajı çok yanlış. Turistlerin koronadan sonra geri dönmesini önlemek için kökten değişiklikler yapılmalı. 

 

Amsterdam iş dünyası, Belediye Başkanı Halsema'ya ve belediye meclisindeki partilere yaptığı çağrıda, Red Light District'teki açık pencere fuhuşuyla ilgili bir şeyler yapmasını ve coffeeshops’ların yerinin değiştirilmesini istediler.

 

Binlerce girişimcinin üyesi olduğu VNO-NCW, MKB Amsterdam, Koninklijke Horeca departmanı Amsterdam ve Amsterdam City gibi sekiz işveren  kuruluş Koronadan sonra, düzenlenecek program ve  konferanslarla katılımcıları kaliteli turizme yönlendirmek istiyorlar.  

 

VNO-NCW bölge başkanı Hans Bakker, "Bu yaz  hiçbir şey yapmazsak ne olacağını gördük, çevre ülkelerden gelen uyuşturucu turistleri ilk gelenler olacak ve bu da aşırı kalabalık ve sıkıntıya neden olacak," dedi. 

 

Willem Koster ise, "Koronadan sonra, artık insanların özellikle seks ve uyuşturucu için Amsterdam'a gelmesini istemiyoruz, kaliteli bir şehir olmalıyız" diyor.

 

VNO-NCW bölge başkanı Hans Bakker, belediye, korona kontrol altına alınır alınmaz ziyaretçi ekonomisini eski haline getirmek için öncülük etmelidir. Ancak amaç, turizmin tam olarak Covid-19'dan önceki gibi geri dönmesini sağlamak olmamalı. Daha önce ”Şehre saygısı olmayan sex ve uyuşturucu turizmini ve sadece kendileriyle ilgilenen insanlar daha fazla Amsterdam'a geldi."

 

Girişimciler, kaliteli turistleri çekmek için bir süredir konferanslar ve kampanyalar yaparak tartışıyorlar. 

 

Bakker ve Koster, coffeeshops’ların  ve vitrin fuhuşunun işlevi yıllar içinde değişti. "Kalabalığın pencerelerin önünden geçip seks işçilerini hayretle izlemesi amaçlanmadı.

 

Koster, coffeeshops’ların turistler için kısıtlanmasının sokak ticareti gibi olumsuz sonuçları olabileceğinin farkındayız. “Coffeeshops’ların önünde yabancı gençlerin uzun kuyruklarının yok olmasını istiyoruz, bu imajın bize faydası yok.

 

Bu değişikliğin bir sonucu olarak, gelecekte daha az turistin Amsterdam'ı seçebileceği gerçeğini, iş dünyası fazlada önemsemiyor. 

 

Bakker ve Koster,pandemi bittikten sonra bu değişikliklere olan desteğinin ortadan kalkmayacağını savunuyor. Ancak "Red Light District'teki bazı girişimciler" Bunu çok sık duyduk " değişeceğini düşünmüyoruz diyorlar.

 

Bakker’ın, Kırmızıfener Mahallesi'ndeki fuhuş evlerine yönelik


 Reform çağrısı, girişimcilerden belediyeye bir yardım eli gibi yorumlanıyor. Çünkü fuhuş evlerine Coffeeshops’lara yönelik Belediye Başkanı Halsema ve belediye meclisinin bir çalışma içerisinde olduğu biliniyor.

 

Fuhuş evleri bölgesindeki girişimciler ve çalışanları korona boyunca bir gelecek korkusu yaşıyorlar. 

 

Amsterdam ziyaretçi ekonomisinde çalışan en az 61.000 kişinin olduğu belirtiliyor.


Lahey / Furkan TURGUT