Hollandalı Sigorta Devi Aegon, Türkiye dahil 4 ülke birimini sattı


  • Kayıt: 29.11.2020 19:56:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:46

Hollandalı Sigorta Devi Aegon, Türkiye dahil 4 ülke birimini sattı

 

Hollandalı sigorta devi Aegon, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Polonya birimlerini, Ray Sigorta'nın da sahibi olan Vienna Insurance Group'a 830 milyon Euro'ya sattı.

 

Hayat sigortası, emeklilik ve fon yönetimi alanlarında dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından olan Hollanda merkezli Aegon Grup, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dört ülke birimini 830 milyon Euro'ya Vienna Insurance Group'a (VIG) sattı. Bu tutarın 4 ülkedeki iş birimlerinin 30 Haziran 2020'deki defter değerinin 2.6 katı olduğu belirtilirken, Aegon'un Orta ve Doğu Avrupa'daki işletmelerinin toplam net temel kazançlarının 2019 için 54 milyon Euro olarak gerçekleştiği, bunun da net temel kazancın 15 katı bir işlem anlamına geldiği bildirildi.

 

RAY SİGORTA'NIN SAHİBİ ALDI


Böylece, Türkiye'de Ray Sigorta'nı da sahibi olan VIG, Aegon'un, Macaristan, Polonya, Romanya ve Türkiye'deki sigorta, emeklilik ve varlık yönetimi işini portföyüne katmış oldu. Sigortacılıkta 190 yıllık deneyime sahip VIG, 25 ülkede 50 dolayında şirket ile faaliyet gösteriyor. VIG'ın dünya genelinde 25 bin dolayında çalışanı var. Satış işleminin bilançolarını güçlendireceğini söyleyen Aegon CEO'su Lard Friese, "Stratejik odağımızı keskinleştiriyoruz ve Aegon'un en fazla değer yaratabileceği ülkeler ve iş kollarına odaklanıyoruz. Yıllardır Aegon'a yaptıkları önemli katkılardan dolayı Macaristan, Polonya, Romanya ve Türkiye'deki çalışanlarımıza teşekkür ederim. İşletmelerimizin bölgedeki lider sigorta grubu VIG'nin engin deneyiminden büyük ölçüde yararlanacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

12 YILDIR TÜRKİYE'DEYDİ


Eylül 2008'de hayat sigortası ve emeklilik alanında faaliyet gösteren Ankara Emeklilik'in tamamını satın alarak Türkiye pazarına giren Aegon'un Türkiye'de yönettiği fon büyüklüğü 2.5-3 milyar TL seviyelerinde. Türkiye Sigorta Birliği'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şirketin 2020 yılının ilk 9 ayındaki prim üretimi ise 701 milyon TL.


SEFER YÜKSEL/BloombergHT