Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ikinci kez COVID-19'a karşı bir aşıyı onayladığını duyurdu

Aşı, Amerikan Moderna tarafından geliştirilmiştir ve Avrupa Komisyonu'nun onayından sonra, tıpkı Pfizer aşısı gibi Avrupa Birliği'nde kullanılabilir.


  • Kayıt: 06.01.2021 21:35:17 Güncelleme: 06.01.2021 21:45:48

Aşı, Amerikan Moderna tarafından geliştirilmiştir ve Avrupa Komisyonu'nun onayından sonra, tıpkı Pfizer aşısı gibi Avrupa Birliği'nde kullanılabilir.

Korona aşısının, aşıların yüzde 94'ünü COVID-19'a karşı koruması bekleniyor. Önceki araştırmalar , yüzde 86'lık bir etkinliğe sahip olan aşının, 65 yaş üstü insanlarda da işe yaradığını gösterdi.

Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu'na (CBG) göre aşının ciddi bir yan etkisi yoktur. "En yaygın olanları delinme yerinde ağrı ve şişliktir. Ateş, şişmiş lenf düğümleri, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, bulantı ve kusma gibi yorgunluk ve titreme de meydana gelebilir. Bu yan etkiler genellikle hafif ve kısa sürelidir."

Otuz güne kadar buzdolabı sıcaklığında tutulabilir

Moderna aşısının Pfizer aşısına göre büyük bir avantajı, sadece yaklaşık -20 ° C'de saklanmasının gerekmesidir, Pfizer aşısıyla bu -70'dir. Buna ek olarak, Moderna aşısı çözüldükten sonra otuz gün daha buzdolabı sıcaklığında tutacak, Pfizer aşısıyla ise bu sadece beş gün.

Hollanda, Avrupa Komisyonu aracılığıyla Moderna ile 6,2 milyon dozluk bir sözleşme imzaladı. Herkesin iki doza ihtiyacı olduğu için 3,1 milyon kişiyi COVID-19'a karşı aşılayabilir. Moderna'nın bu yılın ilk çeyreğinde 390.000 doz teslim etmesi bekleniyor.

Lahey / Tuğba Yilmaz van Raay