Hollanda’da Seçimler yaklaştı Saçma raporlar ve yine hedefte Türkler

Hollanda’nın HP/De Tijd gazetesinde yer alan habere göre, Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü’nün (NCTV) Türkiye ile ilgili gizli raporu gazetenin eline geçti...


  • Kayıt: 15.02.2021 18:24:14 Güncelleme: 15.02.2021 18:24:14

Hollanda’nın HP/De Tijd gazetesinde yer alan habere göre, Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü’nün (NCTV) Türkiye ile ilgili gizli raporu gazetenin eline geçti.

Hollanda’nın HP/De Tijd gazetesinde yer alan habere göre, Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü’nün (NCTV) Türkiye ile ilgili gizli raporu gazetenin eline geçti. Ton F. van Dijk’ın yazdığı haberde özetlenen NCTV raporunda Hollanda’daki Türkiye kökenliler hedef alınıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hollanda’daki Türkler üzerinde büyük bir etkisi olduğu iddia ediliyor.

Söz konusu rapor ile NCTV, Hollanda’daki belediyeleri Türk kuruluşlarına karşı uyarmak istiyor. İlgililere göre raporun, Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından ikili ilişkilere zarar verebilecek nitelikte olduğu değerlendirildiği, zira Ocak ayındaki Wittenburg konferansında dostane bir görüşme yapıldığı belirtilmekte.

“Hollanda’daki Türkler, Türkiye’den Yönlendirilmeye Açık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı, siyasi İslam’ı Türkiye’deki kamu kurumlarında yaydığını, Selefi ve cihatçı kuruluşlara alan sunduğu, bu kuruluşların İslam Toplumu Milli Görüş ve Müslüman Kardeşler gibi kuruluşlarla işbirliğinde olduğu ve bu radikal kuruluşların Hollanda’daki Türklerin üzerinde etkisi olduğu iddiası yer alıyor. Ayrıca Erdoğan’ın Sünni Müslümanların dünya lideri olmak istediği yer alıyor.

Türkiye’ye aidiyetlerinin kuvvetli olduğu iddia edilen raporda, Hollanda’daki Türklerin oradan yönlendirilmeye açık oldukları, seçimlerde Erdoğan’a oy verdikleri ve Türk devleti ile irtibatlı olan Türk STK’larına üye oldukları söyleniyor. Hollanda’daki Türk İslami kuruluşların Türkiye’deki “radikal ve cihatçı” imamlar ile irtibatları olduğunu iddia eden rapora göre Türk STK’lar siyasi Selefi ideoloji yayıp Türkiye’deki siyasi partiler ile irtibatta. Rapora göre, Türk medya kuruluşlarının Hollanda’da erişimin geniş olduğu, Erdoğan’ın Batı karşıtı dini mesajlarının Türklerde nefrete sebep olacağı ve Hollanda demokrasisine sırt çevirmesine yol açabileceği iddiaları yer alıyor.

“İslami” ve “Cihatçı” Düşünceler İddiası

2019 yılında Utrecht’te Gökmen Tanış tarafından tramvayda yapılan terör saldırısının Erdoğan’ın basındaki açıklamasından bir gün sonra olmasının manidar olduğunu iddia eden raporda, Hollanda’da İslami ve cihatçı düşünceleri yayanların Kaplanlar olduğu ve bu oluşumun tekrar canlandığı, bu oluşumda aktif olan bir kişinin Utrecht’te saldırıyı gerçekleştiren Gökmen T. ile irtibatı olduğu yer alıyor. Bu gelişmelerin ise ulusal güvenlik için tehdit oluşturabileceği hususları yer alıyor.

NCTV habere yanıt olarak şu an muhtemel tehdit içeren durumlara karşı strateji geliştirmek amacıyla Türkiye’nin Hollanda’daki etkisini araştırdığını ve tamamlanmamış bir çalışmanın basına sızmış olmasından dolayı üzgün olduklarını belirtti. 


(Perspektif)